REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević: Ako će HERA čekati s cijenom plina, nastat će kaos

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima obišao radove u Grančarskoj ulici te održao redovitu konferenciju za medije
Marko Prpić / PIXSELL
20.08.2024.
u 14:14

Po zakonu, agencija ima rok do 20. rujna, a u Gradu se nadaju da će odluku imati prije jer će stotine tisuća kupaca, ako se do 1. listopada ne prebace na GPZO, automatski otići Međimurje-plinu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima obišao je radove u Grančarskoj ulici te nakon ljetne stanke održao redovnu konferenciju za medije. Glavna tema bila je plin jer Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) građanima na adrese šalje obećanja o nižoj cijeni kilovatsata, ostanu li kod njih, ali koja će to cijena biti, ne govore. I ne mogu zasad, kaže Tomašević, jer Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) još nije, prema metodologiji, donijela cijenu plina.

– Nadam se da će to napraviti što prije kako bi građani doista mogli imati punu i pravodobnu informaciju i mogli odlučiti hoće li ostati kod GPZO-a ili će prijeći u Međimurje-plin – rekao je Tomašević. Podsjetio je i kako je Vlada najavila da će i dalje u određenoj mjeri sufinancirati cijenu plina za građane no, koliko točno će to biti, znat će se isto nakon HERA-ine odluke.

Smatra i dalje gradonačelnik da je GPZO nepravedno izgubio natječaj za javnog opskrbljivača. – Zbog toga je i podignuta tužba na Upravnom sudu te GPZO-u sad jedino preostaje tržišna utakmica – kaže Tomašević. Punu informaciju o cijeni plina, dodao je, GPZO će dati nakon što HERA objavi cijenu plina.

POVEZANI ČLANCI:

– Očekivali smo da će to biti u srpnju, međutim, to još uvijek nisu učinili. Po zakonu moraju cijenu objaviti do 20. rujna, no nadam se da se neće čekati krajnji rok jer će tada nastati kaos, budući da će stotine tisuća kupaca, ako se do 1. listopada ne prebace na GPZO, automatski otići Međimurje-plinu. Ostaviti to za tih zadnjih desetak dana bilo bi potpuno neodgovorno – naglasio je Tomašević.

Na pitanje o uklanjanju grafita po gradu, Tomašević je rekao da su imali četiri neuspješna natječaja javne nabave jer su tvrtke svaki put ponudile veću cijenu od zadane natječajem, a svaki put kad Grad podigne procijenjenu cijenu, tvrtke svoje ponude dodatno dignu. Kreću s petim natječajem. – Nezadovoljni nastalom situacijom krenuli smo u razmatranje internih kapaciteta Zagrebačkog holdinga i zapošljavanje ljudi da se počnu baviti tim poslom – rekao je Tomašević.

Komentara 5

EZ
ezer
15:07 20.08.2024.

Nema govora o nikakvom kaosu svi koji žele ostati u gradskoj plinari Zagreb će ostati potpisivanjem ugovora dok ostale pruzima međimurje plin. Kakve nas cijene očekuju vidjet ćemo tijekom zime.

BR
brongostar
15:39 20.08.2024.

Svizac senf će sa svojim muzgavcima proizvoditi plin po recepturi šoroševoj.

KU
kublajkhan
14:38 20.08.2024.

semf - čovjek koji je uništio gradsku plinaru. Nek si napravi spomenik gdje mu plin izlazi iz zadnjice prije no što ga skinemo sa vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije