CRANE INVESTICIJSKI BRUNCH

Stručnjak za nekretnine: 'Usklađivanje katastra i gruntovnice nužno je za ubrzavanje sudskih procesa'

Na Žumberku održan investicijski Crane brunch
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/51
14.09.2024.
u 17:00

Na jedinstvenom događanju neprofitne udruge CRANE i uz potporu Večernjeg lista i Parka prirode Žumberak raspravljalo se o mogućnostima poboljšanja poduzetničke i investitorske klime u Hrvatskoj, ali i o važnosti ulaganja u ekologiju i društveno odgovorne projekte

Digitalna transformacija motor je promjene koji bi trebao mobilizirati i modernizirati pravosuđe, a samim time i olakšati poduzetničke i investicijske prakse u Hrvatskoj. Jedna je to od teza koje su proizašle nakon investicijskog bruncha u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela i investitora CRANE, a koji se odvio uz potporu Večernjeg lista i Parka prirode Žumberak.

Upravo su u šarmantnom okruženju žumberačkog mjesta Tihočaj jučer održane poticajne panel diskusije, uz ključne dionike poput predstavnika nacionalne i lokalne uprave, institucija, uvaženih članova pojedinih veleposlanstava te ključnih aktera iz investicijskog i poduzetničkog sektora. Korisne i inspirativne rasprave pohodili su tako i članovi CRANE-a poput Hrvoja Prpića i Bore Vujovića, ministrica Marija Vučković te ministar Damir Habijan, veleposlanici Izraela, Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Mađarske, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora  Andro Krstulović Opara, sveučilišni profesor i liječnik Dragan Primorac te brojni drugi uvaženi gosti.

Među govornicima koji su uvodno pozdravili okupljene u pitoresknom Tihočaju bila je veleposlanica SAD-a NJ. E. Nathalie Rayes koja je spomenula kako američke kompanije i investitori prepoznaju Hrvatsku kao ogroman potencijal što se vidi i po značajnim ulaganjima.

-Temelj ulaganja je održivi razvoj jer upravo je održivost ključna za korporativnu kuluru. To nije trend, već strategija od koje benefit imaju mnoge američke kompanije, a nadamo se da će i Hrvatska slijediti isti primjer i tako privući nove investitore- dodala je Nathalie Rayes.

Raspravljalo se o mogućnostima poboljšanja poduzetničke i investitorske klime u Hrvatskoj, ali i o važnosti ulaganja u ekologiju i društveno odgovorne projekte. CRANE je neprofitna udruga koja okuplja privatne institucionalne investitore zainteresirane za ulaganje u razne projekte i prilike, a u tom je smislu proglašena i  jednom od najuspješnijih u Europi.

Hrvatska je u posljednjem desetljeću ostvarila veliki napredak u smislu kreiranja pozitivnog ozračja za poduzetničke pothvate, a pritom ne treba zanemariti ni otvaranje međunarodnom tržištu nakon pridruživanja Schengenskom prostor, istaknuo je to predsjednik CRANE-a Davorin Štetner. 

-Ipak, suočavamo se s brojnim nepredvidivim situacijama kao što je nestabilna geopolitička situacija. Usto, nužne je ubrzati birokratsku zavrzlamu i uvesti reda u procese koji u nas znaju trajati i po nekoliko mjeseci- ustvrdio je Štetner koji je u Žumberku uz potporu svoje obitelji pokrenu prvu hrvatsku firmu koja se bavi uzgojem i proizvodnjom cijenjene Wagyu govedine. Fokus je na proizvodnji malih količine, ali uz predznak visoke kvalitete, a upravo bi na tim temeljima trebalo počivati hrvatsko gospodarstvo, komentirao je domaćin događanja. 

Da je trenutna situacija pravnog sustava frustrirajuća, potvrdio je i Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije koji je sudjelovao na panel diskusiji o potrebnoj digitalizaciji pravosudnog sustava koja bi trebala ubrzati usluge za poduzetnički sustav.

-Velike napore polažemo u umjetnu inteligenciju koja bi nam trebala pomoći u rasterećivanju sustava od enormnog broja predmeta. Želimo ju implementirati u smislu pravne sigurnosti, ali i kod određivanja predvidljivosti sudskog postupka- istaknuo je Habijan. Dodao je i kako moramo imati više kreativnosti za pojedina rješenja u sustavu, ali ne treba izmišljati toplu vodu ako postoje ona koja su se u nekim drugim zemljama već pokazala dobrima. Istaknuo je i kako je u tijeku priprema pilot projekta koji bi trebao digitalizirati pravosuđe a trgovačkim sudovima.

Na Žumberku održan investicijski Crane brunch
1/51

Boro Vujović, direktor Opereta Nekretnine i član Upravnog odbora CRANE-a, komentirao je koliko je važno ubrzati birokracijske procese u sustavu nekretnina. 

-Sporost sustava nas jako koči i djeluje na pravnu nesigurnost. Imamo situaciju da nam je posjed na neki način jači od vlasništva i puno ljudi se u tom smislu suočava s problemima. To je jedna od stvari koju treba riješiti i za koju sam siguran da bi djelovala pozitivno na poduzetništvo. Što se tiče digitalnog aspekta, ima prostor za usklađivanje katastra i gruntovnice, a to bi trebalo uvesti napredak u sudske sporove- rekao je Vujović.

Ravnatelj Specijalne bolnice Sveta Katarina Dragan Primorac dodao je pak kako Europska unija ima problem zbog tradicionalnog oblika pravnog sustava.

-Pravni sustav ne smije ometati privatni sektor i znanstvenike, tu smo kao europska zajednica u goroj poziciji nego, primjerice, naši kolege u SAD-u. Javni i privatni sektor ne smiju biti konkurenti, već se moraju nadopunjavati. Sustav u tom smislu treba harmonizirati- poručio je Primorac.

A da će zelena tranzicija postati dio svakog poduzetničkog projekta u budućnosti, potvrdili su govornici na panelu koji se ticao važnost ulaganja u ekologiju i društveno odgovorne projekte, a njega je moderirao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Upravo su mjesta poput Žumberka idealna prilika za ulaganja sutrašnjice. Kako je naveo ravnatelj Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje Kristijan Brkić, upravo je taj park peto po velični zaštićeno područje u Hrvatskoj u kojemu se ne naplaćuje ulaz pa stoga financijski ovise o privlačenju vanjskih sredstava. 

VEZANI ČLANCI: 

-Parkovi prirode i nacionalni parkovi čuvaju najvrjednija područja u našoj zemlji. Ako se u poslovnom sektoru pojavi mogućnost za društveno-odgovorno poslovanje, preporučujem da se sredstva ulože u njih jer tako povećavamo izglede da ćemo ih očuvati za našu djecu i unuke- zaključio je ravnatelj Brkić. 

Da u Žumberku leži velika perspektiva složio se i Štetner koji je podijelio svoju viziju o uređivanju zaraslih šikara i očuvanju jedinstvenih prirodnih ljepota. 

-Žumberak je veliko veselje koje se nalazi na neposrednoj udaljenosti od centra Zagreba. U ovom okruženju postoje prekrasni izvori i šume i ovdje ulažem jer smatram da je to nešto što moramo očuvati- poručio je Štetner.

Ministrica Marija Vučković navela je kako bi Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, s željom da postane uspješni dionik zelene tranzicije, ponajprije trebalo krenuti od promjene u praksama koje počivaju na tradicionalnim stupovima u što, primjerice, spada i smanjivanje gubitka vode.

-Potrebno je i otvoriti raspravu o socijalnom planu jer zelena tranzicija će nas svakako koštati, a u tome ćemo uspjeti ako Europski zeleni plan, kao bitan dokument, ne bude ni u kojem slučaju ugrožavao našu konkurentnost i ako bude podržavao kvalitetu života na koju smo navikli- zaključila je Vučković.

Komentara 3

AN
AntePortas9
16:04 15.09.2024.

Samo sam 'bacio oko" na foto. Sve mi je bilo jasno u tom trenutku

Avatar Aurel
Aurel
10:54 15.09.2024.

Stručnjak za nekretnine: 'Usklađivanje katastra i gruntovnice nužno je za ubrzavanje sudskih procesa' - vauuuuu!!! bingo!!! pa kako se toga još nitko nije sjetio???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije