Jakuševac: Čelnici Holdinga i Investinženjeringa nastoje ublažiti alarmantnost izvještaja

Uzbuna zbog metana

jakusevac.jpg
import
10.12.2007.
u 23:52

Nakon što je u medije procurilo alarmantno izvješće stručnog nadzora općeg stanja odlagališta otpada Jakuševac, Zagrebački holding jučer je u prostorijama ZGOS-a sazvao izvanrednu novinsku konferenciju.

'Situacija se popravila’
Podsjećamo, u izvješću je pisalo da se koncentracija otrovnog plina metana na Jakuševcu približila kritičnoj točki te je na nekim mjestima iznad tri posto, kao i to da je odlagalište nestabilno zbog razine procjednih voda koja je dosegnula 30 metara.

U izvještaju je pisalo i to da se proširio deponij, za što nije dobivena građevinska dozvola. I iako je izvještaj potpisao koordinator projekta Slobodan Jeričević iz nadzorničke tvrtke Investinženjering, glasnogovornik Holdinga Nenad Ivanković sve je informacije demantirao.

– To su gluposti. Na Jakuševcu nema problema. To je izvješće interne naravi i pisano je prije dva mjeseca. Otada se situacija popravila – rekao je Ivanković.

Isto je jučer tvrdio i Jeričević, potpisnik izvješća, i to unatoč činjenici da su inženjeri Investinženjeringa, tvrtke za koju i sam radi, po njegovu nalogu zaustavili nadzorne aktivnosti na Jakuševcu.

– To je bilo privremeno rješenje u razdoblju od 10. listopada do 23. studenoga, dok se nisu dopunile građevinske dozvole za dio deponija koji je proširen – kaže Jeričević.

Stižu inspektori
A zanimljivo je da je to “interno” izvješće koje nema “baš nikakve veze s istinom” zainteresiralo i Ministarstvo zaštite okoliša čiji će inspektori zajedno s građevinskim, sanitarnim, vodopravnim i protupožarnim inspektorima uskoro obići deponij.

U Ministarstvu zaštite okoliša napominju i da je nadzornik prekršio zakon jer nije o nepravilnostima obavijestio mjerodavnu inspekciju. No, Ivanković opet tvrdi suprotno.

– Mi to nismo bili dužni njima javiti jer nikakvih nepravilnosti nije ni bilo – zaključio je Ivanković.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije