nakon polovnih tramvaja

Tomašević otkrio što će biti glavni kriterij kod kupnje rabljenih buseva za ZET: 'To radi i Split!'

Zagreb: Predstavljanje preostalih 20 isporučenih niskopodnih autobusa ZET-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
09.01.2024.
u 12:14

Tomaševića su novinara pitali i o nabavi rabljenih autobusa za ZET o kojemu je jutros pisao Večernji. Podsjetimo, u ZET-ovu flotu stiže ukupno 130 autobusa

Na prvoj ovogodišnjoj redovnoj konferenciji utorkom zagrebačka gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom predstavila je u Osnovnoj školi Voltino nove aktivnosti u sklopu projekta zelene javne nabave Grada Zagreba.

Nakon predstavljanja, gradonačelnik Tomašević i zamjenici Dolenec i Korlaet održavaju od 11 sati redovnu konferenciju za medije, te obilaze uređenu školsku dvoranu i rekonstruiranu školsku kuhinju. Pored pitanja o školstvu i obrazovanju na dnevnom redu su bile i brojne druge aktualne gradske teme.


VIDEO:


Jedinstvena zelena javna nabava

Konferenciju je otvorila ravnateljica OŠ Voltino. – Sanirana nam je školska kuhinja te od 11. mjeseca ove godine naši učenici mogu dobiti tri obroka. Zahvalni smo Gradu, ali i strpljenju naših roditelja jer smo ostvarili veliki cilj. Slavimo i 60 godina – kazala je ravnateljica škole.

Prvi je ovo put da će se jedan hrvatski grad odlučiti za ovakav model nabave hrane za školske ustanove. Natječaj je otvoren do 29. siječnja. Projekt će trajati 3 godine.

– Grad Zagreb po prvi put neki grad u Hrvatskoj započinje nabavu eko hrane u školama. Eko hrana se u školama uvodi postupno u 30-ak škola i u Gradu Mladih. Cilj ovog pilot projekta je osiguravanje zdrave hrane za učenike – dodala je predsjednica radne skupine Sonja Karoglan Todorović.

Na projektu rade Ured za gospodarstvo, Ured za obrazovanje i Ured za javnu nabavu. Zelena javna nabava odnosi se isključivo na eko hranu.

POVEZANI ČLANCI:

– Sve je puno fleksibilnije i omogućuje manjim proizvođačima da budu konkurenti i da budu na stolovima naše djece. Imamo i čitav niz aktivnosti – edukacija kuharice i kuhara, osoblja, djece roditelja… da prihvaćanje tih projekta. Želimo učiti od dobrih primjera drugih zemalja. Otvaramo vrata proizvođačima i pozivam ih sbve da se jave na natječaj i iskoriste dobru priliku za njih – dodala je.

Nakon Todorović za govornicu je došao Tomašević kazavši kako se radi se o povijesnom projektu i da će Zagreb biti predvodnik u mnogim stvarima, a ovo je jedan od tih projekata. Obuhvaća 31 školu, a nabavit ćemo ekološki uzgojenu hranu, a poziv je 1,2 milijuna eura i uglavnom se odnosi na ekološki uzgojeno voće, povrće i žitarice.

– Imamo korist za učenike, za okoliše i lokalne proizvođače, vjerujem da će i ostali gradovi pratiti naš primjer. U ovoj školi 30 godina nije bilo adekvatne kuhinje za pripremu toplih obroka. U ovu školu uloženo je oko 520 tisuća eura u rekonstrukciju kuhinje i sanitarnih čvorova kako bi se moglo osigurati preko 1000 toplih obroka dnevno koliko ih se ovdje pripremi. Drago mi je i da je uloženo u informatičku opremu i rekonstrukciju dviju dvorana koje su oštećene u potresu. Ovdje smo uložili 1.4 milijuna eura. – kazao je Tomašević.

GALERIJA: Sjećate li se ovog srca? Sada je dio jedne od najljepših obnovljenih škola u Zagrebu

Zagreb: Predstavljanje preostalih 20 isporučenih niskopodnih autobusa ZET-a
1/30

Izabrana nova ravnateljica MSU-a

Najavio je nastavak ulaganja u školske objekte te podsjetio da nema više kašnjenja u plaćanju te da je iznos za održavanje podignut četiri puta. Nakon uvodnog izlaganja Tomašević je najavio druge aktualne teme, osvrnuvši se na natječaj za ravnateljicu MSU-a.

– Upravno vijeće je jednoglasno izabralo Vesnu Meštrić za novu ravnateljicu među tri prijave koje su pristigle. Jedino prijave gospođe Meštrić je bila u skladu s uvjetima natječaja te stoga Upravno vijeće nije uzelo prijave drugih kandidata u razmatranje, iako bi nam bilo drago da su sve tri bile važeće. Podržavam odluku imenovanja gospođe Meštrić na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti – rekao je.

Naveo je da je riječ o dugogodišnjoj kustosici muzeja koja je sudjelovala u organizaciji velikih izložbi i događaja u ovom gradskom muzeju. Iz njezinog programa istaknuo je aktivnost "Muzej u zajednici" kao ključan pokazatelj suradnje MSU-a i drugih aktera u gradu kao što su škole.

12.12.2023., MSU, Zagreb - Svecana dodjela nagrada Hrvatskoga muzejskog drustva za ostvarenja u 2022. godini te za zivotno djelo. Vesna Mestric. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ZET kupuje rabljene autobuse

Tomaševića su novinara pitali i o nabavi rabljenih autobusa za ZET o kojemu je jutros pisao Večernji. I dok je već tjednima u fokusu zagrebačkog gradskog prijevoza jedan polovni njemački tramvaj koji je krajem godine stigao iz Augsburga, manje se priča o stanju u autobusnom dijelu voznog parka ZET-a. A ono je prema izjavama vozača, ali i mehaničara – loše.

Pisali smo već o lošem stanju u autobusnoj garaži gdje okosnicu čine primjerci stari petnaestak godina koji su prešli i do milijun i pol kilometara. Stanje je donekle ublažila nabava stotinjak novih autobusa prošle godine, ali to je tek kap u moru budući da autobusi svakodnevno ostaju u kvaru.  Stoga, doznajemo, u ZET-u se već početkom godine planira krenuti u nabavu čak 130 autobusa.

POVEZANI ČLANCI:

– Za vrijeme našeg mandata je u vozni park ZET-a došlo 65 novih autobusa i čekamo natječaj ministarstva za novih 100 autobusa na struju ili vodik što će se čekati dvije godine. Mi to vrijeme nemamo i zato ćemo nabaviti tridesetak rabljenih autobusa kao što je to već učinio Split i drugi gradovi. Ključni uvjet će biti kilometraža autobusa – komentirao je Tomašević.

Tim se vozilima namjerava proširiti vozni park, ali i zamijeniti dio najstarijih vozila, doznajemo iz gradskog prijevoznika. Dodajmo i kako se početkom godine pojavila informacija da će 56 plinskih autobusa biti povučeno iz prometa jer im istječe atest. ZET je to demantirao dodavši kako će rashodovati 10 vozila koja su u lošem stanju, a za ostale će se procijeniti isplativost ulaganja i atestiranja.

VIDEO ZET-u stiglo pojačanje iz Augsburga, prva vožnja rabljenog tramvaja u Zagrebu

O odronu na Jakuševcu

O istrazi odrona na Jakuševcu kazao je da još uvijek nije poznat uzrok odrona i da bi i oni voljeli znati što je to uzrokovalo odron kako bi se sa sanacijom koja će trajati mjesecima moglo započeti. Ponovio je kako je odvoz otpada od ovoga tjedna normaliziran.

– Kompostana je natrpana smećem i nije u funkciji, sanacija će trajati mjesecima. O tome ne odlučujem ja, a alternative nema. – kazao je gradonačelnik te dodao da su zaostaci već prošli tjedan pokupljeni te ponovio da sanacija Jakuševca kreće kada završi istraga.

POVEZANI ČLANCI:

Skandal među DVD-ovima

Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba potresa skandal. Novoizabrano vodstvo uskratilo je financiranje nekim dobrovoljnim vatrogasnim društvima zbog navodne zlouporabe položaja i ovlasti, javlja HRT. Čelnici DVD-ova uzvratili su istom mjerom i iznoseći teške optužbe za nezakonite radnje, prozvali vodstvo zajednice.

– Postoji javna i dobrovoljna vatrogasna postrojba. Dobrovoljci nisu gradska ustanova, nego udruga građana tako da nemamo potpunu nadležnost u Gradu, već Hrvatska vatrogasna zajednica ima nadležnost. No, ovo što izlazi u javnost od optužbi nikako nije dobro, no očekujem da se institucije uključe jer ovo baca ružno svjetlo na sve što se događa u vatrogastvu – osvrnuo se gradonačelnik na cijeli slučaj.

O slučaju Hipodrom

Novinari su pitali i o situaciji na Hipodromu, gdje je, podsjetimo prije nekoliko tjedana došlo do talačke krize u kojoj su konji zaključani, a jedan od vlasnika štala sukobio se s Gradom koji upravlja Zagrebački hipodromom.

– Prema novom pravilniku korisnicima boksova su predloženi novi ugovori. Njih stotinu je prihvatio 'nova pravila igre', osim jednog korisnika. Čekamo da on ili prihvati ugovor ili dođe i preuzme konje – rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

GALERIJA:

Zagreb: Predstavljanje preostalih 20 isporučenih niskopodnih autobusa ZET-a
1/10

O nasilju u Vukovaru

Tomašević je upitan i da komentira slučaj nasilja u Vukovaru u kojem su prema navodima pripadnici navijačke skupine BBB pretukli maloljetnike.

– Krećemo u program s UNICEF-om, suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim zagrebačkim školama. Kao grad ćemo napraviti sve što možemo, a od policije očekujemo da ovakve stvari istraži i sankcionira maksimalno moguće i da svi politički akteri od ljevice do desnice osude nasilničko ponašanje prema svima od stranih radnika do maloljetnika jer je to potpuno neprihvatljivo.

VIDEO: Djed pretučenog dječaka u Vukovaru: Mislio sam da će mi srce puknuti. Nadam se da će centrala BBB reagirati na ovo

O otpadu

Na kraju, Tomaševića su pitali o vječnoj temi – otpadu. Prvo pitanje bilo je o čipiranju kanti, a zatim je komentirao i ostale teme.

– Poslovni korisnici su prioritet kod čipiranja kanti. Čistoća će dobiti radnike, ide nabava za polupodzemne spremnike, ugrađuju se podzemni. Pozivam građane da ne ostavljaju borove na pločnike, nego kao što je uputa svake godine, ne zelenu površinu. Ovako imamo borove koji blokiraju pločnike i prolaz pješaka. Također podsjetio bih da samo ove godine financiramo ugradnju bokseva pa da se prijave – zaključio je Tomašević.

Jeste li zadovoljni načinom na koji se gospodari otpadom u Zagrebu?

Ključne riječi

Komentara 14

JZ
Joža-Zg
11:43 09.01.2024.

Jadno i lažljivo

KU
kublajkhan
11:39 09.01.2024.

Prvi grad??? Lažeš kao tomašević

HA
Hary3
11:21 09.01.2024.

Ovo je fakat više nepodnošljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije