Fast food

Zbog Mrkve u Samobor hrle i Zagrepčani i turisti

03.02.2016., Samobor - Ivan Pentek i Ivor Madzar vlasnici su veganskog bara Mrkva.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
24.02.2016.
u 11:00

Proizvodi s kojima rade nisu životinjskog podrijetla, a ujedno su bez glutena, bez laktoze i bez bijelog šećera

Mrkva je punk! Izvan “mainstreama”.

U suprotnom smjeru od ostalih. Tako će svoju ponudu opisati vlasnici jedinog veganskog bara u Samoboru. Odnosno, jedinog “biljnog bara”, naglašavaju prijatelji Ivan Pentek, Ivor Madžar i Neven Milić. Ne veganskog. Jer reći “veganski” bilo bi etiketiranje.

Kava s datuljama

A oni se definitivno ne mogu staviti u određeni kalup. Odlučili su Samoborcima pokazati što se sve može kombinirati s biljkama. I pomeli i zagrebačku konkurenciju. Jer sada stanovnici glavnog grada odlaze 30 kilometara izvan Zagreba ne bi li probali Mrkvine specijalitete. Hvale ih i stranci na raznim turističkim portalima. Njihovu hranu vole čak i “mesožderi”.

– Jedino je bitno imati otvoren um i samo probati. Ostalo je na nama – kažu dečki. Za ime su se odlučili, dodaju, jer je to povrće najprepoznatljivije.

– A i kada u društvu kažem da sam vegan, najčešće je pitanje: Kaj vi jedete? Mrkve? Pa smo skepticima odlučili pokazati suprotno. Da biljna hrana može biti ukusna. A sve što radimo jest da se igramo s okusima. I to svaki dan – kaže Ivan Pentek.

Proizvodi s kojima rade nisu životinjskog podrijetla, a ujedno su bez glutena, bez laktoze i bez bijelog šećera. U svakodnevnoj ponudi imaju burgere (od mahunarki), sendviče s tofuom, sushije, smoothieje, ali i specijalne kave. Odnosno kave s dodatkom.

– Stavljamo u njih cimet, kardamom, bademovo mlijeko, indijske oraščiće, datulje... – ističe Pentek dodajući da je tržište zasićeno ćevapima, burecima, pizzama... Uz ime bara nadodali su i natpis “fast food” iako se danas brza hrana izjednačava s hranom “smećem” (eng. junk food).

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Svi smo pomalo autodestruktivni i volimo ponekad pojesti nešto što je loše za nas. Imamo i takvih namirnica. Burger nećemo napraviti s integralnim pecivom nego s bijelim. Rajčicu koja traje danima kupit ćemo u istom dućanu gdje i ostali. U maleni prostor nismo smjestili fast food, nego filozofiju – reći će dečki.

Kao da kuhamo za sebe

Rade u 13 kvadrata na glavnom samoborskom trgu, baš na broju 13.

– To je broj promjene – kažu. Samoborci posebice vole njihove gotove ručkove za tridesetak kuna, koji su svaki dan drugačiji. Tako će se nekad na meniju naći proso s umakom od mrkve i bundeve s curryjem, salata od špinata, rajčice i amarantha, popečci s ciklom, drugi dan riža s azuki grahom, pareno povrće s umakom od suncokreta i vlasca ili pakore (popečci) od tikvica s ružmarinom, a treći palenta s bademima i peršinom, slanutak na crveno s korjenastim povrćem i crvenom lećom ili salata od kupusa s grožđicama i paprom.

– Poanta je da spremamo hranu kao da je spremamo za sebe. I ljudi to prepoznaju – kažu dečki. Zanimljivo je, dodaju, gledati i profil ljudi koji im dolaze.

– U deset minuta uđe cura koja izgleda kao manekenka, a poslije nje bauštelac. I naruče isto! – smije se Pentek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije