To je kao potraga za kamenom mudraca, odgovaraju nam na pitanje kako pronaći savršenu lubenicu iskusni ljubitelji ovog povrća koje se često pogrešno uvrštava u voće. Što je temperatura u zraku nepodnošljivija, potraga za svetim gralom najslađe lubenice je intenzivnija, a ponuda da na zagrebačkim tržnicama raste.
Zagrebačka tržnica Dolac, baš kao i Trešnjevački plac rumenjela se tako jutros od ponude lubenica. Posvuda su kupce mamile zrele i sočne kraljice ljeta iz Grčke, Makedonije, ali i iz Hrvatske. Za razliku od ponude ne Trešnjevačkom placu, na trbuhu Zagreba, domaće su lubenice skuplje od uvoznih.
Temeljito smo pročešljali Dolac i Trešnjevački plac u potrazi za onom najslađom te upitali kupce i trgovce kako prepoznati onu najbolju. Najčešći savjet koji smo dobili je bio da na nju pokucamo. Ako je zvuk sličan kuckanju u drvo, nije dobra, no ako malo 'zavibrira', to je znak da je puna soka.
Drugi nam pak kažu da valja proučiti izgled kore i peteljke. Ako je lubenica požutjela, a peteljka joj je suha, onda je zrela za otvaranje, rekli su nam. Prodavačica opuzenskih lubenica pak ima drugi trik.
-To s kucanjem je glupost, a ionako rijetko tko kupi cijelu lubenicu. Najbolje ju je probati pa ako vam paše, onda ju i kupite - veli nam ona nutkajući nas da ju kupimo. Taj trik u kupnji lubenica koristi Dejan koji je utržio tri kile.
-Uvijek probam pa ako je malo brašnasta, onda kupujem jer takve su mi najbolje. Moja žena se ne bi složila s time, ona voli da su baš jako slatke, ali meni su ove bolje - smije se Dejan i juri kući s vrućine. Umirovljenica Ruža živi sama pa uvijek kupi samo komadićak.
-Ja uvijek vjerujem pčelama. Kupujem samo ono voće na koje i one slijeću jer znaju prepoznati da nije tretirano kemikalijama - rekla nam je gospođa Ruža. Na žalost, Ruža i Dejan bili su među malobrojnim kupcima domaćih lubenica koje smo zatekli na zagrebačkim tržnicama. Izgleda da ostali kupuju uvozne u supermarketima gdje su im cijene dvostruko niže nego na tržnicama.
Koju god lubenicu kupite, ove godine ne možete 'fulati', otkriva nam gospođa Snježana koja prodaje kaštelanske lubenice na štandu OPG-a Polić oko kojeg su se rojile pčele.
-Bila je ovo dobra godina za lubenicu. Vrućina i sunce lubenicama pašu puno više nego kiša, na suncu one zriju Mi zalijevamo kap na kap pa su dobile taman onoliko vode i sunca koliko im treba - rekla je gospođa Pilić, a što nam je još otkrila o okruglim, slasnim ljepoticama bez kojih bje ljeto nezamislivo, pogledajte u videu.
Najbolje su one pokrivene vrućom plastikom!