Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na testu

VIDEO Zahvaljujući ovakvim primjercima, limuzine će preživjeti SUV-omaniju

Zagreb: Test automobila VW ID.7.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/11
22.04.2024.
u 10:35

Perjanicu Volkswagenove ID obitelji karakterizira dobro promišljeno i intuitivno upravljanje, umreženi kokpit, vrhunska udobnost, najnoviji pomoćni sustavi. Prostranost također impresionira, što ne čudi s obzirom na velik razmak među osovinama i 496 cm ukupne dužine

Čak i najzagriženiji Teslini fanovi sa zanimanjem će pogledati Volkswagenov veliki električni sedan ID.7. Novoj limuzini više srednje klase doseg je među jačim adutima - testni Pro primjerak sa 77 kWh baterijom deklariran je na 621 km mješovite vožnje, na 100 km troši 14,08 kWh - a materijali, izrada i dojam luksuzniji su nego kod Tesle. Za impresivnih 28 minuta napuni se na 80%, na brzom punjaču, naravno. Za dodatna 204 km na brzom mu je punjaču dovoljno biti deset minuta. Ukratko, čiste elegantne linije izvana, bogata oprema i premium detalji unutra. Perjanicu Volkswagenove ID obitelji karakterizira dobro promišljeno i intuitivno upravljanje, umreženi kokpit, vrhunska udobnost, najnoviji pomoćni sustavi. Prostranost također impresionira, što ne čudi s obzirom na velik razmak među osovinama (297,1 cm) i 496 cm ukupne dužine. Unatoč činjenici da je ID.7 najveći ID model, ova fastback limuzina također je najniža s visinom od 153,6 cm. Iako je puni komfor usmjeren na vozača i suvozača, na manjak prostora u ID.7 ne mogu se žaliti ni putnici na stražnjoj klupi. Prtljažnik je i više nego solidan, prima 532 litre (1586 l sa spuštenim stražnjim sjedalima), no jasno je da njegov oblik diktira kupeovski oblikovan stražnji kraj. Uglađeni dizajn rezultira atraktivnom bočnom siluetom, ali i koeficijentom otpora zraka od samo 0,23, što je opet utjecalo na pohvalnu autonomiju, čak i s ovom, manjom baterijom koja je u testnom primjerku.

Kod ranijih, primarno manjih ID modela bilo je realnih zamjerki na infotainment no ovdje ih nema. Glavna atrakcija u kabini je 15-inčni dodirni zaslon, centralno ugrađen tako da djeluje kao samostalan element. Čovjek ga po izlasku iz auta poželi uzeti sa sobom, poput tableta. Do svih se funkcija automobila lako može preko zaslona, do nekih i okolnim haptičkim komandama, a u ID.7 na raspolaganju su i glasovne komande. Inače biram fizičke komande radije nego dodirne, no ovdje sam s užitkom na ekranu podešavala klimatizaciju - klizanjem prstom po zaslonu namješta se ne samo intenzitet već i smjer strujanja zraka zasebno za svaki otvor.

VEZANI ČLANCI:

Pogon je stražnji. Elektromotor preko automatskog prijenosa na stražnje kotače šalje 286 KS, uz 545 Nm. Ručica uglađenog automatika montirana je na stup upravljača. ID.7 stotku lovi za 6,5 sekundi, više od suhe brojke veseli uglađena žustrina kojom ID.7 reagira na pritisak papučice gasa, kao i ukupna udobnost vožnje. ID.7 stoji od 53.830 eura, za Pro 210 kW inačicu, poput isprobane. Oprema je skup najnaprednijih sustava iz VW grupe. Iz premium klase ovdje su, primjerice, uz futuristički centralni zaslon i grijane mlaznice za pranje vjetrobrana u višu srednju klasu stigla i raskošna ergonomska sjedala, a ID.7 je prvi Volkswagen i općenito prvi automobil u svojoj klasi koji standardno stiže s head-up displejom s proširenom stvarnošću. Sve informacije bitne za putovanje projicira u vozačevu vidnom polju, što je omogućilo smanjivanje tradicionalnih instrumenata. Nadalje, ID.7 obiluje naprednim sustavima koji vožnju olakšavaju i čine ju sigurnijom. Uz standardne stvari poput samostalnog kočenja radi izbjegavanja nezgode, praćenja mrtvog kuta i budnosti vozača…, ID.7 pri pretjecanju asistira u izmjeni voznih traka na autocesti, a zna i samostalno parkirati u okvirima naučenih manevara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije