Gotovo svaki dan imamo neku juhu na stolu prije glavnog jela, ali znamo li zapravo kako je treba jesti?
I dok su nas kao male roditelji učili bontonu za stolom, možda su im neke sitnice promakle. Ili su promakle nama.
U nekim ćete restoranima dobiti juhu posluženu u malim, okruglim zdjelicama, ali nemojte zbog toga misliti da juhu možete posrkati direktno iz zdjelice kao iz čaše. I u ovim situacijama koristite žlicu.
Ako vam je juha stigla na stol jako vruća, vrlo često ćete se prisjetiti savjeta naših roditelja: Puši pa će se ohladiti! No, bonton nalaže da nikada ne pušete direktno u zdjelicu ili tanjur s juhom. Nemojte puhati ni u punu žlicu da ne poprskate ostale za stolom.
Ne srčite! Iako, ako vas put ikada nanese u Japan, glasno srkanje juhe je znak dobrog odgoja i pohvale kuharu ili domaćinima. Ako vam je ostalo juhe na dnu tanjura, vjerojatno ćete ga nagnuti da lakše zagrabite, ali to nemojte raditi. Tanjur mora ostati na stolu bez podizanja i naginjanja. Također, juhu nemojte grabiti prema sebi, već sasvim obratno- od sebe!
To su samo neki od savjeta kako se jede juha ako želite biti pristojni za stolom. Pogledajte video!
>>Tako je slatka, ali... Evo kako bananu jedemo – krivo!
>>Znate li kako jesti hamburger, a da vam ne curi na sve strane?
moš mislit...još ćete reći da se ćevapi ne jedu prstima