Tehnologija 3D printanja mogla bi dovesti do revolucije na mnogim područjima, a među njima je i prehrambena industrija. Posebno zanimljiv koncept dolazi od dizajnerice hrane Chloé Rutzerveld, čija hrana – kombinacija sjemenki i tijesta – raste nakon printanja. Razvija se i okus, pa hrana nakon samo nekoliko dana, tvrdi Rutzerveld, postaje svježa i ukusna. Na kupcu je da hranu pojede nakon što procijeni da je dovoljno narasla.
Svrha projekta, koji je Rutzerveld razvila u suradnji sa Sveučilištem tehnologije u Eindhovenu i znanstvenom organizacijom TNO, istraživanje je načina na koji se 3D printanje može upotrijebiti u prehrambenoj industriji.
– Printanjem hrane možete jako skratiti proizvodni lanac, potrebno je manje zemlje, ali možete i eksperimentirati s novim strukturama. Možete iznenaditi kupca novom hranom i stvarima koje prije nisu bile učinjene – tvrdi Rutzerveld.
>> Njemački znanstvenici izumili funkcionalni 'teleporter'
>> Prvi hrvatski 3D printer – Forcebook UltraPrint 3D