Donosimo recept

Ljubitelji bananka ovoj slastici neće moći odoljeti: Čokoladna bananko torta

Torta bananko
Foto: Slatki svijet torti i kolača
21.12.2016.
u 14:30

Svi sladokusci, a posebno oni koji vole omiljene bananko čokoladice ovaj recept ne smiju propustiti

Božić je sve bliže, a vi još uvijek razmišljate o tome koji će se kolači naći na vašoj blagdanskoj trpezi. Portal Slatki svijet torti i kolača za sve ljubitelje bananko čokoladica pripremio je odličan recept. Jednostavna bananko torta s ukusnim čokoladnim biskvitom te laganom kremom s aromom banane bit će pravi pogodak za nadolazeće blagdane.

Sastojci

Čokoladni biskvit

4 jaja
300 g šećera
150 ml ulja
180 ml vode
300 g glatkog brašna
40 g kakaa u prahu
½ praška za pecivo
prstohvat soli

Krema s aromom banane

500 ml mlijeka
100 g šećera
80 g gustina
½ arome banane
200 ml slatkog vrhnja

Čokoladna krema

200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca

Ostalo

20 čokoladnih bananica

Priprema

Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vodu i ulje. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) i pecite 30-35 minuta na temperaturi od 170 °C. Ohlađeni biskvit uzdužno prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka dijela.

Za pripremu kreme, gustin razmutite sa šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću dodajte aromu banane. Premjestite kremu u veću zdjelu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu kremu kratko izmiksajte i pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem.

Na podlogu za torte stavite prvi biskvit, a oko njega obruč od kalupa za torte. Premažite biskvit s malo kreme pa posložite pola količine bananko čokoladica. Preko čokoladica nanesite još malo kreme i prekrijte tortu drugim biskvitom. Ponovite isti postupak pa prekrijte tortu posljednjim biskvitom i spremite je u hladnjak dok pripremate čokoladnu kremu.

Za pripremu čokoladne kreme slatko vrhnje otopite na pari ili laganoj vatri zajedno s maslacem i čokoladom. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte i premažite cijelu tortu.

Tortu ukrasite po želji – naribanom čokoladom, bananko čokoladicama ili šlagom.

Komentara 1

LO
lojtra1
15:10 21.12.2016.

Ja bih joj dao hrvatsko ime: "čokoladna bankrot torta".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije