FNC

Burleskni queer cabaret otvoren uhićenjem lažne Jadranke Kosor

'13.11.2010., Zagreb - Dvorana Jedinstvo, Trnjanski nasip bb.  6. festival Novog cirkusa. Predstava Queer cabaret - Red Room. Betty Brawn, najjaca zena na svijetu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/6
14.11.2010.
u 16:10

Imitatorica premijerke panično je tražila mjesto na koje bi odložila torbicu i vreću krumpira, a nakon govora na lošem engleskom s pozornice su je odvukla dva policajca

U Zagrebu je jučer održan šesti Festival novog cirkusa, programa zbijenog u samo jedan dan, čime je organizator Ivan Kralj odlučio naglasiti loše financijsko stanje svoje manifestacije.

Festival je već u 10 ujutro otvorilo druženje s bradatom Jennifer Miller, predavačicom na prestižnom njujorškom institutu Pratt. Okupljenima je govorila o svojem subverzivnom cirkusu Amok koji, inzistirajući na socijalnoj jednakosti, nastupa po najsiromašnijim američkim predgrađima.

Angažirani umjetnici

Najviše debata izazvala je točka P.P.P. francuske skupine Compagnie Non Nova, u kojoj transrodna umjetnica Phia Ménard scenskim metaforama govori o svojoj tranziciji iz muškarca u ženu, dok joj oko glave padaju opasne, teške kugle leda. Predstavu nabijenu emocijama zaključila je govorom o diskriminaciji transrodnih osoba. Visoka politička angažiranost, s naglaskom na propitivanju queer identiteta i granica rodnih uloga, provukla se kroz sve programske stavke festivala što se, u nešto revijalnijem tonu, nastavilo i u kabaretu Red Room, održanom u tvornici Jedinstvo.

Razigrani kabaret privukao je najšareniju publiku, od književnika i direktora kazališnih festivala preko aktivista do tinejdžera i fanova stand-up komedije.

Program su točkom Big Ass Barbeque započele švedske komičarke, koje su uz zvuke plesnog eurotrasha 1990-ih, uregnute u šljašteće kostime za vježbanje, pardodirale opsjednutost mladim ženskim tijelima.

Protest ispao praktičan

Potom su najavile dvojnicu premijerke Jadranke Kosor, koja je po sceni panično tražila mjesto na koje će odložiti torbicu (baš kao za posjeta Baracku Obami) i vreću krumpira te potom, natucajući engleski, izrazila podršku queer cirkusu, a na kraju ju je sa scene odvukla policija. Politička provokacija i službeno je otvorila dvoipolsatni kabaret u kojem su se pred publikom redale točke u rasponu od fascinantnih do potpuno dosadnih, u konačnici okupljenima pruživši solidnu, neopterećenu zabavu.

Zanimljivo, ono što je počelo kao demonstrativni koncept pokazalo se kao sasvim dobra formula za održavanje festivala.

Većini okupljenih nimalo nije smetao intenzivni maraton cirkuskih performansa na različitim lokacijama u gradu, baš naprotiv – padale su ocjene da je jednodnevna manifestacija vrlo praktična.

Komentara 6

Avatar Časna seka
Časna seka
17:56 15.11.2010.

Ne vidim broševe. Bez broševa nije to to.

PI
Pippo9
17:56 14.11.2010.

Zbog ovakvih gluposti naši festivali i predstave su sve slabije i slabije gledane

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
19:40 14.11.2010.

Pa Titograd i je jedan veliki performans.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije