anegdote iz ulice

Cijeli Varoš na jednom televizoru gledao je Arsena na Splitskom festivalu i pitao se tko mu je ta 'Stara cura'

Arsen
Foto: Privatna arhiva
18.08.2015.
u 20:54

Duško Jaramaz, prvi Dedićev susjed u Šibeniku, prisjeća se anegdota iz njihove ulice

U kamenim kućama Težačke ulice i Ulice Nikole Tesle u šibenskom Varošu odrasli su brojni Šibenčani koji su zadužili našu umjetnost, književnost, glazbu, film, kazalište... Nitko nema baš točno objašnjenje zašto je tome tako, ali ova ulica rasadnik je talentiranih umjetnika.

Tko je "Stara cura"

S razlogom danas pišemo baš o Ulici Nikole Tesle jer u njoj se rodio i odrastao Arsen Dedić, a sjećanja na svog prvog susjeda s nama je podijelio glazbenik i fotoreporter agencije Pixsell Duško Jaramaz.

– Živjeli smo zid do zida, on je živio na broju 41, ja na 43. Osim što smo kuća do kuće, mi smo i obiteljski vezani. Naime, njegov pokojni otac bio je vjenčani kum mojem djedu, a Arsen je pak vjenčani kum mojoj teti. Trebao je i meni biti kum na vjenčanju, ali u tom trenutku je bio negdje na turneji u Rusiji. Svejedno mi je poslao lijep telegram na dan mog vjenčanja – prisjeća se Jaramaz. Nije Arsen bio njegov jedini susjed koji je kasnije postao slavan, bilo ih je još mnogo, kaže Duško.

– Varoš, naš kvart za koji ja u šali, baš kao i Arsen, kažem da nitko nije volio raditi, nego su svi samo pjevali ili svirali, kvart je u kojem su živjeli i Mišo Kovač, Vice Vukov, Ivo Pattiera i dug je taj niz. Iz tog kvarta imamo svih djelatnosti osim pravih radnika i težaka – u šali će Duško.

Cijela je ulica živjela za uspjehe svojih talentiranih stanara, a na koji način su bodrili Arsena na festivalima, opisuje nam Jaramaz.

– Televiziju bismo stavili na prozor u ulici i cijeli Varoš bi došao gledati Arsenov nastup. Sjećam se kako smo pratili njegov nastup na Splitskom festivalu kada je pjevao "Staru curu" i kako smo s njegovom mamom komentirali i odgonetali tko je ta stara cura – pripovijeda Duško i dodaje kako su upravo ovakvi trenuci i njemu samome bili poticaj da se počne baviti glazbom.

No, o glazbi nije puno raspravljao s Arsenom.

– Sjećam se da nikada nismo razgovarali o mom glazbenom djelu, ali on je to sve pratio u žitu, vidjeli bismo se i Arsen bi mi onako u prolazu samo dobacio: Čuj, vidio sam tu tvoju kompilaciju zlatnu, znaš, dobro je to. Nije bilo kod njega uvoda i suvišnih riječi ili nepotrebnih razgovora, sve što je trebao on je mogao u tri riječi reći – kaže Dedićev prvi susjed.

Ozbiljni Vice Vukov

U sjećanje je dozvao još jednu zgodu koja ga podsjeća na Arsena i lijepe mladenačke dane.

– Kada sam pao prvi razred srednje škole, Arsen je došao u naše dvorište i moj tata mu se požalio da sam pao razred, na što je Arsen odgovorio kako će me voditi u Solaris na svoj koncert ako prođem popravni. To su za mene bile upečatljive slike, u kasno doba noći biti u Solarisu s Arsenom, Delfinima... – govori.

Dedić je često svraćao u kuću Jaramazovih, a tijekom jednog posjeta nastala je i noseća fotografija ovog članka, na kojoj su mladi Arsen i dječak Duško, a fotografiju je snimio Duškov otac.

Zahvaljujući Arsenu, ali i Vici Vukovu i Miši, brojne domaće, ali i strane poznate osobe svraćale su u Varoš. Vidjeti kako vam pokraj dvorišta prolaze Gino Paoli i Bulat Okudžava bila je sasvim normalna stvar u tom dijelu Šibenika i nitko ih, kaže Jaramaz, nije doživljavao kao neke velike face.

Mišo i Arsen često su u svojim intervjuima spominjali kako je prva osoba koja se proslavila u Varošu bio Vice Vukov, ali s njim se tada nisu toliko družili jer je bio stariji od njih i Vice je uvijek djelovao ozbiljnije od ostalih, a djevojke su ga jako voljele.

Praznina u Varošu zbog Arsenove smrti je velika, a baš zbog toga što su grad, a pogotovo Težačka i Teslina ulica dale toliko umjetničkih, književnih, kazališnih i glazbenih imena, bio bi red da uskoro grad dobije kuću slavnih, poručuje Duško Jaramaz.

>> Preminuo legendarni kantautor Arsen Dedić

>> Arsen Dedić napisao je neke od najljepših stihova na ovim prostorima

>> Obitelj će poštovati Arsenovu želju, bit će pokopan u Zagrebu

Komentara 10

Avatar arhaika
arhaika
08:03 19.08.2015.

spokoj vjecni covjeku arseniju. ali, ovoliko pompoznosti postaje jadno. ruku na srce: jako dobar pjesnik, solidan sansonjer i uzasno los pjevac. miljenik svih rezima. dobivao odlikovanja i od tita i od tudmana. unaprijed proglasen genijem. nije bio genij, bio je samo prisutan i to trajno. sva vrata su mu bila otvorena. uvijek. a sto se tice genijalnosti to je jedna i jedina u RH Lada Kos kojoj su sva vrata zatvorena.

Avatar arhaika
arhaika
08:10 19.08.2015.

nevjerojatno sto mediji cine. reci koju kriticku o arseniju ispada teskim svetogrdjem. cemu ta nasilnost? znam ljude kojima je bio dosadan dok je bio ziv, a sad ga kao slusaju. pompozno zmizdrenje po medijima postaje platforma za sikaniranje onih koji kazu: ok, bio je solidan umjetnik, ali nist vise. u totalitarnom rezimu mu bilo dobro. hvalio ga prosle godine. ok. legitimno. ali mnogima nije bilo dobro . konkretno, nije bilo dobro njegovoj kolegici sansonjerki ladi kos kojoj su zatvorili sva vrata ..

Avatar arhaika
arhaika
08:18 19.08.2015.

tak da.. a sto se tice gledanja tv u ono vrijeme pa gledalo se sto se imalo. daj sto das. a tad je arsenija bilo u ogromnim kolicinama na yugo tv. ponavljam, arsenije je bio suptilnija verzija rezimskog sansonjera, ljubitelj yuge koji je spremno kritizirao tudjmana i njegov navodni totalitarozam, ali titov ne iako mu kolega i zaista pravi genije vice vukov biva hapsen ..ali ipak mu jw to bila dobra drzava..i to mu je fejk i to veliki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije