LEGENDE AMERIČKE KULTURE

Dodjeljene nagrade za životno djelo Kennedy Centera

Kennedy Center
Reuters
06.12.2009.
u 21:23

Nagrade za nemjerljiv utjecaj na američku kulturu dobili su operna pjevačica Grace Bummbry, jazzer Dave Brubeck, rock velikan Bruce Springsteen i filmaši Mel Brooks i Robert De Niro

Oscarom nagrađene drame i komedije od kojih se publika valja od smijeha, rock prangijanje na gitari, jazz sinkopiranje na klaviru i vrhunski otpjevane operne arije, svega toga ima u biografijama ovogodišnjih dobitnika nagrada Kennedy Centera za životno djelo u američkoj kulturi. Glumac i redatelj Robert De Niro, redatelj i glumac Mel Brooks, operma pjevačica Grace Bumbry, jazz klavirist Dave Brubeck i "rock'n'roll Gazda" Bruce Springsteen ugošćeni su u Washingtonu kako legendama američke kulture i priliči.

Nagrade im je po običaju uručila Caroline Kennedy, domaćica večere za laureate bila je Hillary Clinton, a na posebnoj priredbi u njihovu počast u publici su bili i predsjednik Obama i podpredsjednik Biden. Suprug državne tajnice Bill Clinton, bovši predsjednik koji je 1994. ugostio Brubecka u Bijeloj kući, priznao je da je naučio svirati saksofon jer je zavolio jazz nakon što je u 15. godini bio na Brubeckovu koncertu.

- Ova nagrada razlikuje se od drugih. Zbilja smo se trudili da naša glazba bude dio američkog života i života naših obožavatelja. Zato je ovo priznanje, koje znači da smo se na određeni način utkali u kulturu, vrlo zadovoljavajuće – rekao je Bruce Springsteen, a Mel Brooks nije odolio prilici za zafrkavanje:

- Ova nagrada mi toliko znači da ću, kad budem sve svoje nagrade rasprodavao na eBayu, nju posljednju prodati.

Među brojnim uzvanicima iz visokog društva (Meryl Streep, Martin Scorsese i drugi) najviše pažnje izazvala je slavna TV-novinarka Barbara Walters, koji se neočekivano pojavila u pratnji poznatog glumca Franka Langelle, i pitanje jesu li njih dvoje u vezi potaklo je brojne tračeve.

Komentara 1

OB
-obrisani-
01:41 07.12.2009.

kaj sanader nije ništa dobio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije