glazba

Dopadljiv Adventski recital hrvatskih studenata u Beču

Hrvatski glazbenici
Foto: Snježana Herek
1/2
02.12.2013.
u 09:05

Schubertova dvorana raskošnog Kursalona Hübner u središtu Beča ugostila je u nedjelju navečer hrvatske studente Bečkog sveučilišta za glazbu i dramske umjetnosti Varaždince Tamaru Ivaniš (sopran) i Davida Oštreka ( basbariton) te Zagrepčana Antonia Koradea ( tenor).

Schubertova dvorana raskošnog Kursalona Hübner u središtu Beča ugostila je u nedjelju navečer hrvatske studente Bečkog sveučilišta za glazbu i dramske umjetnosti Varaždince Tamaru Ivaniš (sopran) i Davida Oštreka (basbariton) te Zagrepčana Antonia Koradea (tenor), koji su nastupili uz klavirsku pratnju hrvatske pijanistice mlađe generacije Željke Caparin, doktorantice s istog Sveučilišta.

Na programu su bila djela hrvatskih i stranih autora S. Rahmaninova,, L. Šafranek – Kavić, R. Schumanna, P. I. Čajkovskog, V. Bellinija, J. Hatzea, W. A. Mozarta, C. A. Bixioa, G. Puccinija, G. Donizettija, I. Zajca i J. Straussa.

Dopadljiva izvedba poznatih opernih arija i drugih skladbi koju je brojna bečka publika nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom i pozivima na „bis“, najbolja su potvrda da Hrvatska može biti ponosna na svoju mladež, buduće promotore hrvatskog glazbenog blaga diljem Europe i svijeta. Zauzvrat je dobila dva dodatka: Duet „la ci darem la mano..“ iz Mozatove opere Don Giovanni koji su odlično izveli sopranistica Tamara Ivaniš i basbariton David Oštrek, oboje već višestruko nagrađivani solo pjevači te hrvatsku Božićnu pjesmu „Narodi nam se kralj nebeski“ koju je temperamentni glazbeni „trojac“ Ivaniš, Oštrek, Korade otpjevao zajedno s nostalgičnom publikom, uz sjajnu Željkinu klavirsku pratnju koja je dodatno upotpunila izvrstan umjetnički dojam tog koncerta.

Koncert su već tradicionalno organizirali Matica Hrvatska u Austriji, Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i bečki ogranak HKD-a „Napredak“ povodom započetog Adventa i nadolazećeg Božića. Nazočna mu je bila, između ostalih, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber.

Pijanistica Željka Caparin (28), inače predsjednica Matice Hrvatske u Beču nakon koncerta rekla je za Večernji list kako Matica već tradicionalno daje potporu mladim, nadarenim i uspješnim hrvatskim studentima koji su vrlo cijenjeni i dobro kotiraju među stranim studentima na Bečkom glazbenom sveučilištu.
-Studij u Beču je ostvarenje mojih snova i dio moje budućnosti“, rekao nam je Oštrek koji već šest godina pjeva u austrijskom glavnom gradu odakle je došao iz Varaždina. Izrazio je zadovoljstvo svojim nastupom na Adventskom recitalu za bečke Hrvate, koji mu se je dopao jer ga je obilježila, kako je istakao "predivna, gotovo obiteljska atmosfera“. Ovaj već etablirani 21-godišnji glazbenik slijedeće će godine pjevati u produkciji IsaOpera Vienna „Massetta“ iz opere „Le nozze di Figaro“.

-Bilo je prekrasno. Jedva sam čekala da izađem na pozornicu i pjevam Hrvatima“, rekla je Tamara Ivaniš (19), dodavši kako priželjkuje više takovih koncerata. Njen glazbeni potencijal prepoznali su i Austrijanci pa će u ljeto slijedeće godine u Kazalištu dvorca Schönbrunn (Schlosstheater) pjevati ariju Zerlinde iz Mozartove opere Don Giovanni.
-Zahvalan sam da sam večeras mogao pjevati pred tako divnom publikom“, rekao je Antonio Korade (25), dodavši kako je impresioniram pozitivnom atmosferom u dvorani te sjajnim nastupom njegovih kolega. Korade u Beču pjeva „Don Basilia“ iz opere „Le nozze di Figaro“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije