udruga domino

Hrvatski umjetnici na jednom od najvećih kazališnih festivala Južne Amerike

Predstava "Infinite Archive" Gonzala Quintane
Foto: udruga Domino
1/4
21.10.2024.
u 16:53

Pet predstava s ukupno 11 izvedbi, jedna izložba te predavanje za studente režije i produkcije program je s kojim će se hrvatski umjetnici predstaviti u Buenos Airesu od 21. listopada do 1. studenog

Predstavljanje hrvatskih umjetnika u Buenos Airesu u Argentini održati će se od 21. listopada do 1. studenog, a naši će umjetnici, u organizaciji udruge Domino, ondje postaviti pet predstava s ukupno 11 izvedbi, održati jednu izložbu te jedno predavanje. Ovi programi hrvatskih produkcija i koprodukcija održat će se u okviru FIBA (Festival Internacionales de Buenos Aires), jednog od najvećeg kazališnih festivala Južne Amerike, te u sklopu Marcha de Orgullo, tamošnjeg tjedna ponosa koji okuplja više od milijun posjetitelja.

Udruga Domino radi na promociji hrvatskih umjetnika u međunarodnom kontekstu te već godinama gradi snažne veze između Argentine i Hrvatske, a kultiviranje i sustavno građenje veza s Argentinom ove je godine rezultiralo velikim fokusom na suradnju hrvatskih i argentinskih umjetnika tijekom deset dana u Buenos Airesu.

Program je kurirao i producirao Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba i Perforacija, a u Argentini će se predstaviti Arijana Lekić Fridrih, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Hrvoje Nikšić, Milica Manojlović, Tit Medvešek, Josip Bišćan i Colinda Evangelista uz argentinske umjetnike Gonzala Quintanu i Micaelu Farinu.

- Nevjerojatno smo ponosni da imamo priliku ovako bogat program hrvatskih produkcija i Dominovih koprodukcija predstaviti u Argentini na pet različitih lokacija i nekim od zaista velikih kazališta Buenos Airesa - od Teatra Regia s više od 500 mjesta do kultnih kulturnih centara poput Centra Cultural 25 de Mayo ili Dumont4040. Potrebno je reći da je FIBA, osim što je ogroman kazališni festival, ujedno i mjesto susreta više stotina producenata i selektora iz cijelog svijeta koji će imati priliku vidjeti predstave koje dovodimo u Buenos Aires ovih dana, stoga nam je poziv da napravimo ovaj program tim više značajan - rekao je Zvonimir Dobrović, selektor programa.

Bogat program kojim ovih dana udruga Domino predstavlja hrvatske i argentinske koprodukcije diljem Buenos Airesa uključuje predstave "Kill B." Brune Isakovića i Mie Zalukar, "I samo" Brune Isakovića, "Ikar" Josipa Bišćana te "La Consegracion de nadie/Neuspjeh" i "Infinite Archive" Gonzala Quintane. Tu je i izložba "Od 5 do 95" Arijane Lekić Fridrih te predavanje studentima režije i produkcije koje će održati Zvonimir Dobrović.

Najave programa i predstava objavljene su u vodećim argentinskim medijima poput velikih dnevnih listova Clarin i La Nacion, a domaće umjetnike očekuju i intervjui i daljnji medijski istupi u Argentini. Program u Argentini održava se uz podršku zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, ali već tradicionalno bez podrške Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje očigledno ne shvaća što međunarodni festivali ovakvog kalibra znače za hrvatske umjetnike. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije