Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.06.2024. u 12:52

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Kad se pojavio prije gotovo desetljeća, "Izvrnuto obrnuto" postao je instantni klasik. Animirani film koji se po svemu isticao od svih drugih filmova iz svoga žanra. Donijevši priču o osjećajima, ističući pritom da su i Sreća, i Tuga, i Bijes, i Strah, i Gađenje svakome potrebni, da su svi dobrodošli i da se svi oni trebaju znati prepoznati i razumjeti, sigurno je puno pridonio pozitivnom trendu u kojem se sve otvorenije govori o emocijama. A ima i nešto u tome što je ta priča ispričana jezikom koji je razumljiv i najmanjima jer time kao da sve još više dobiva na važnosti. S jedne strane "Izvrnuto obrnuto" služi kao lekcija koju su mnogi odrasli propustili, a kojom su sada oduševljeni jer su svjesni koliko im je nedostajala, a s druge strane kao alat za udaranje dobrih temelja djeci.

Slično je doživjela i bestseller slikovnica Anne Llenas "Raznobojno čudovište", koja je prodana u nekoliko milijuna primjeraka diljem svijeta, a koja doslovno donosi istu temu kao "Izvrnuto obrnuto", ispričanu na gotovo jednak način. Jer, ima nešto u tzv. crossover djelima, što u filmu, što u književnosti, koja tako spretno spajaju svijet velikih i malih. Da je tandem Pixar-Disney u tome i više nego uspješan, i nije neka novost. "Coco", koji je donio temu smrti, "Duša" koja dotiče istu temu, produbljujući je temom smisla, pa čak i "Nebesa", koja se bave boli zbog gubitka voljene osobe, samo su neki od naslova koji opravdavaju obožavanje i nestrpljivo iščekivanje svega što izlazi s potpisom Pixar-Disney.

S nestrpljenjem se očekivao nastavak "Izvrnuto obrnuto", posebice jer se u najavi drugog dijela vidjelo da su u kontrolni centar, nakon alarma koji je najavio pubertet, došli novi osjećaji. Sreći, Tuzi, Bijesu, Strahu i Gađenju sada su se pridružili Tjeskoba, Zavist, Sram i Dosada. Točnije, s pubertetom su novi osjećaji izbacili stare i uzeli su potpunu kontrolu nad djevojčicom Riley, odnosno Rajkom, kako je nazvana u hrvatskoj verziji. Stari osjećaji pokušavaju se vratiti u kontrolni centar jer Zavist, Sram i Dosada, predvođeni Tjeskobom, malo što dobroga čine Rajki. U svom drugom dijelu "Izvrnuto obrnuto" na simpatičan, odmjereno humorističan, čak pomalo i sladak i zabavan način donose priču o odrastanju. No, nema "ono nešto" što je imao prvi dio. Osim doslovno dvije rečenice – prve, u kojoj Sreća, izgubljena, bespomoćna i daleko od kontrolnog centra, govori kako možda tako i treba biti jer kad čovjek odraste, očito zaboravi Sreću; druge, u kojoj Tjeskoba govori kako Rajka ipak želi Sreću – nema puno dubljih trenutaka kakvih je napretek bilo u prvom dijelu. Čini se da većinu pozitivnih dojmova duguje svom prethodniku. Naime, "Izvrnuto obrnuto 2" kao da živi na slavi prvog dijela, što zapravo i nije neki problem jer je ovo i dalje film nakon gledanja kojeg će se svatko dobro osjećati.

1. Izvrnuto obrnuto 2 (CineStar)

Animirani, SAD, 96 min

Režija: Kelsey Mann

Glasovi: Amy Poehler, Maya Hawke

2. Jesam li dobro? (Max)

Foto: HBO

"Jesam li dobro" humorna je drama koja je uspjela u svojih 90-ak minuta staviti nekoliko priča. To je i oda ženskom prijateljstvu i zapetljan put do odgovora na najvažnije pitanje svakog čovjeka, a to je "tko sam ja", i priča o otkrivanju vlastite seksualnosti, i egzistencijalna kriza... Iako se može činiti zbrčkano, zapravo je sve odrađeno lijepo i pitko. No, nažalost, upravo je u riječi "odrađeno" problem. Svaka od spomenutih mikrotema štreberski je obrađena, bez donošenja ikakvih novosti, zanimljivosti ili nečega drukčijeg po čemu će se priča isticati. Lucy i Jane najbolje su prijateljice. Kada Jane dobije poslovnu priliku zbog koje se treba preseliti u London, Lucy postaje svjesna svog stagniranja. Ne samo u profesionalnom smislu (ona je umjetnica koja ne vjeruje u sebe pa radi kao recepcionerka u spa centru) nego i u osobnom smislu. U turbulentnom vremenu u kojem se priprema na razdvajanje od najvažnije joj osobe u životu, Lucy počinje preispitivati svoju seksualnost. U svemu tome se i posvadi s Jane te joj težak period postaje još teži. Jednostavno, apsolutno ništa posebno nema u vezi s ovim filmom. Kada je riječ o novijim naslovima koji se tiču LGBT tematike, čini se da je nakon "Skrivene ljubavi" sve pomalo bezveze. "Jesam li dobro" u tom smislu nije iznimka.

Romantični, SAD, 86 min

Režija: Stephanie Allynne, Tig Notaro

Glumci: Dakota Johnson, Sonoya Mizuno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije