Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Stephana Lupina

Lupinizam već dugo hara svijetom, a sada je zavladao Gliptotekom HAZU

Sandra Simunovic/PIXSELL
09.07.2021.
u 14:08

Izložio je oko 50 radova u svim tehnikama, no prevladavaju skulpture velikih dimenzija u drvetu i metalu. Izložba je otvorena do 20. kolovoza

Nakon retrospektive u Klovićevim dvorima prije tri godine i nedavne izložbe u slovenskoj Lendavi, Stephan Lupino otvorio je u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU izložbu "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti". Izložio je oko 50 radova, uglavnom skulptura velikih dimenzija u drvetu i metalu. 

- Moj 'lupinizam' već je odavno prešao granice Hrvatske. Zadnjih deset godina hara svijetom. Poslije pandemije nastavljam s izložbama u Europi, Americi pa i u Hong Kongu - kazao je Lupino medijima naglašavajući kako njegov rad govori ispred svojeg vremena. 

 Inače, Lupino u svijetu je prepoznat po fotografijama New Yorka '80-ih godina, a njegovi portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni su u prestižnima časopisima kao što su Photo, Zoom, Vogue, King, Max, Playboy, L'Europeo, L'Espresso...
U posljednjih petnaestak godina učinio je začudan zaokret koji je rezultat njegove duboke uronjenosti u stvarnost, pa njegova recentna djela izravno korespondiraju s dugotrajnim promišljanjem sebe i svijeta, stoji u najavi izložbe.

Lupino svojim djelima kreira sintezu zraka, vode, zemlje i vatre, vraćajući nas u pandemiji koronavirusa praiskonskim elementima, da bi na pragu izlaska iz svjetske krize u ženi ponovno pronašao izvor nade i ljubavi, dodaje se.

"Tako nas ni u jednom trenutku ne napušta svijest o tomu da je Lupinov odgovor na sve što ga okružuje vječna potraga za ljepotom i izražajnošću – od modela u fotografiji do kreiranja vlastita umjetničkog svijeta, a ljepota koju je nekoć vidio kroz objektiv sad se prelila u materičnost proizišlu iz umjetnikove mašte, pri čemu nimalo ne gubi svoju autentičnost", napominju iz Gliptoteke HAZU.
Autorica izložbe je Mirna Rudan Lisak, a može se pogledati do 20. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije