prestižna nagrada

Metafizički triler iz Šri Lanke donio Bookera piscu Shehanu Karunatilaki

David Parry/PRESS ASSOCIATION
19.10.2022.
u 09:01

Nagradu vrijednu 58.000 eura osvojio je Shehan Karunatilaka za "Sedam mjeseci Maalija Almeide", roman je o ratnom fotografu usred građanskog rata

Književnik iz Šri Lanke Shehan Karunatilaka dobio je prestižnu Bookerovu nagradu vrijednu 58.000 eura za roman "Sedam mjeseci Maalija Almeide". Nagradu mu je uručila supruga britanskog kralja Charlesa III Camilla na svečanosti u Londonu, prvoj javnoj dodjeli nakon pauze zbog koronavirusa. Karunatilaka je drugi književnik iz Šri Lanke koji je dobio najprestižniju britansku literarnu nagradu za fikciju, i to nakon Michaela Ondaatjea, koji je Bookera osvojio romanom "Engleski pacijent" davne 1992. godine, i to zajedno s Barryjem Unsworthom. Ondaatje je rođen u Šri Lanki, no smatra se kanadskim književnikom. U finalu ovogodišnjeg Bookera bili su Elisabeth Strout, Percival Everett, NoViolet Bulawayo, Claire Keegan i Alan Garner.

Karunatilaka je u svom drugom romanu "Sedam mjeseci Maalija Almeide" pisao o ratnom fotografu koji kamerom svjedoči o strahotama šrilankanskog iznimno okrutnog građanskog rata. Žiri je roman nazvao metafizičkim trilerom koji prelazi ne samo žanrovske nego i granice života i smrti, tijela i duha, istoka i zapada, a brojni kritičari ističu i satiričnu dimenziju romana. Prvi Karunatilakin roman "Chinaman", koji je također dobio nekoliko nagrada, bavi se životom poznatog igrača kriketa Pradeepa Mathewa te ga brojni kritičari smatraju najboljom knjigom o tom sportu.

Otkad se Bookerova nagrada dodjeljuje i piscima koji pišu na engleskom jeziku, a čiji su romani objavljeni u Velikoj Britaniji i Irskoj, a ti pisci mogu biti i iz zemalja Commonwealtha, Pakistana, Južnoafričke Republike, Irske i SAD-a, Bookerova nagrada otišla je u Australiju (Richard Flanagan), Jamajku (Marlon James), SAD (Paul Beatty i George Saunders), Sjevernu Irsku (Anne Burns), SAD (Douglas Stuart), Kanadu (Margaret Atwood), Novi Zeland (Eleanor Catton) i Južnoafričku Republiku (Damon Galgut), ali i u London, kada ju je dobila Bernardine Evaristo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije