"Dnevnik Pauline P."

Nastavak "Pauline" bit će detektivski film s novim likovima te humorom za publiku svih generacija

storyeditor/2024-08-25/dnevnik_pauline_p_.jpg
Dnevnik Pauline P.
27.08.2024.
u 11:33

Mlada glumica Katja Matković ulogu Pauline P. dobila je sa samo devet godina, a u drugome dijelu filma dvije je godine starija te rješava "odraslije" probleme

Gotovo 92.000 gledatelja prošle je godine pogledalo film "Dnevnik Pauline P.", a Paulinine dogodovštine nastavit ćemo pratiti u drugom dijelu filma, koji je trenutno u fazi snimanja. Paulinu P. svi već jako dobro znaju iz popularnih knjiga Sanje Polak iz ranih 2000-ih, a u filmu je utjelovljuje mlada i iznimno talentirana Katja Matković. Entuzijazam, poletnost i zaigranost kolaju ovim filmskim setom, a upravo smo ondje razgovarali s redateljem Nevenom Hitrecom, glumicama Ksenijom Marinković i Juditom Franković Brdar te, naravno, s glavnom junakinjom, Katjom Matković.

Osim već spomenutih glumaca, u filmu glume i Borko Perić kao profesor, Igor Kovač kao Paulinin tata te Aria Dunda, Ramona Ivanda, Jakov Švarc, Tom Rushaidat i Darin Pavišić kao Paulinini prijatelji, a redatelj Neven Hitrec otkrio nam je kakvi će problemi u nastavku mučiti nešto stariju, ali ne manje poletnu i živahnu Paulinu.

– Paulina P. u drugome je dijelu filma dvije godine starija, kao i njezini roditelji te baka i djed, pa je muče neki "odrasliji" problemi, točnije pokušava neke njihove probleme riješiti na svoj način. To je uvijek zaigrano i inteligentno, ima podosta humora i akcije, a s druge strane to su dosta realni problemi, pa će se mnogi prepoznati u tim situacijama – kaže nam redatelj Hitrec, kojemu rad s djecom nije strano područje jer je u svojim prethodnim filmovima, "Snivaj, zlato moje" i "Povuci potegni", također radio s mališanima. Kaže kako s djecom nije teško raditi, ali nam otkriva koji je najzahtjevniji dio posla.

– Generalno je najteže izabrati djecu za film. Audicije su bile višemjesečne, ali ako se dobro izaberu uloge, tada nema velikih problema, već ostaje samo pitanje njihove koncentracije i energije. Djeca nemaju toliko uvježbanu glumačku tehniku, ali imaju sebe i zato je uvijek najbolje odabrati glumca kojemu je lik najsličniji i najbliži – objašnjava Hitrec.

Glumica Ksenija Marinković, koja igra Paulininu baku, kaže kako je svaki put razveseli rad s mladom Katjom izuzetno vedra duha, a u nadolazećem nas filmu očekuje veselo druženje Pauline i njezine bake, koju ovoga puta muče problemi s pamćenjem te više u rukama ne drži svoj prepoznatljivi tablet iz prvog dijela filma.

Od Judite Franković Brdar saznajemo kako je fokus drugog dijela "Dnevnika Pauline P." na detektivskoj priči s velikom potjerom na kraju filma te na ozbiljnijim temama koje gledamo iz perspektive dječjih očiju, a rad s djecom je, kaže, veseo i izazovan.

– Zanimljivo je vidjeti u kojoj su fazi današnja djeca jer imaju neke informacije koje mi nismo imali, pa učim i ja. Moram vam reći da smo i mi odrasli ponekad velika djeca, pa je u svakom slučaju na snimanju veselo. Opasno je jedino ako ima previše slatkiša jer se tada dogodi žešći "sugar rush", ali situacija se mijenja iza sata u sat, pa je ipak dobro da ima nešto slatkiša kada malo padne atmosfera na setu – kaže Judita Franković Brdar.

S druge strane, glavna glumica Katja Matković, koja već tri godine pohađa dramsku grupu u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje improvizira i vježba za priredbe, komentirala je kako je raditi s iskusnim glumcima.

– Odlično mi je raditi s odraslim glumcima. Budući da još nisam toliko iskusna – zapravo jesam jer sad već znam neke stvari iz prvog dijela filma – super mi je prikupiti neke informacije od drugih profesionalnih glumaca i vidjeti kako oni rade – kaže zaigrana Katja.

Kao što je napomenuo redatelj Hitrec, bitno je odabrati glumce koji su najsličniji filmskim likovima, a Katja kaže kako je bila sličnija Paulini u prvome dijelu filma, kada je bila nešto mlađa, dok sada primjećuje manje razlike između njih. Što se tiče samog snimanja, kaže kako su joj najdraže pauze zbog druženja s ekipom na setu, ali i scene u kojima može raditi što god poželi.

– Volim scene u kojima nemam osjećaj kao da glumim, već u kojima se doslovno igram. U prvom mi je dijelu filma bilo super gađati se tijestom ili ići u boutique s filmskom mamom jer sam tada imala osjećaj da sam došla tamo uživati. Nisam imala osjećaj da sam došla tamo da me kamera snima, već sam se osjećala slobodno i kao da mogu raditi sve što želim, što sam i mogla – rekla je Katja uz smijeh, a na pitanje planira li biti glumica, rekla je:

– Vjerojatno da, ali iskreno, ne znam u kojem će me smjeru odvesti život – zaključuje Katja, koja je ulogu Pauline dobila kada je imala samo devet godina te se umalo rasplakala od sreće kada je saznala da je dobila tako veliku ulogu.

Iako se film zbog produkcijskih razloga snima ljeti, okruženje u kojemu se Paulina i njezini prijatelji nalaze i dalje će biti škola, odnosno školska godina prepuna igre i peripetija, a u kojoj dobivamo i neke nova likove, najavljuje redatelj Hitrec.

– Imamo više novih likova, ali jedan od glavnih novih likova je stroga učiteljica Mirčetić (Anja Šovagović-Despot) koja predaje geografiju te je strah i trepet škole. Pratit ćemo, naravno, odnos profesorice Mirčetić i Pauline, ali naposljetku i Ratka, koji zna više i od nekih profesora, pa ćemo vidjeti u kojem će se smjeru to razvijati. Što se tiče drugog novog lika, to je Marta s kojom Paulina ima brojne sukobe na hodnicima škole, a oni su uvijek na rubu veće svađe. Marta je zapravo Paulinin oponent – objašnjava redatelj.

U ulozi profesora, kao i u prvome dijelu, vidjet ćemo i Borka Perića koji, uz ostale likove, čini film humorističnim za cijeli spektar generacija – od onih najmanjih do najstarijih, a redatelj Hitrec kaže kako filmova te vrste ne manjka samo u hrvatskoj kinematografiji, već svagdje.

– Netko tko čita teoriju, zna da je najteže napraviti komediju za više generacija, ali upravo je to meni najveći izazov – napraviti nešto što ima reminiscencije na nijemi film, slapstick komediju i na neke modernije stvari, a da su opet situacije takve da ih više generacija može razumjeti. Inteligentnog humora fali svagdje, ali smatram da bi definitivno trebalo raditi i pripremati inteligentne komedije ili drame koje bi na lakši način, poput ovog filma, ukazale na neke ozbiljne probleme – zaključuje redatelj Hitrec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije