izložba u Trotoaru

Nikola Vrljić izlaže svoj zagrobni ciklus o smrti koja uživa u životu

Barbara Šarić
15.09.2023.
u 10:11

Vrljićevi glazirani kosturi i mrtvi vole seks i brzu vožnju. Vidjet ćemo 30 radova, skulptura i crteža, a otvorenje je 21. rujna

Nova zagrebačka galerija Trotoar u Mesničkoj ulici nakon izvrsne izložbe Pavla Pavlovića, kojom je prije ljeta otvorena, nastavlja svoj rad izložbom kipara Nikole Vrljića "Uzmi sve što ti život pruža 2".

Naime, nakon što je u izložbenu arenu izveo skupinu cirkusanata na rubu groteske (Cirkus!, 2014.), zatim sfinge koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa (Odbjegli, 2018.), a potom i neobičnu zajednicu Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirenu i ostale (Opsada Oza, 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal u obliku 30-ak radova, skulpture (u keramici, bronci i aluminiju) i crteže (u akvarelu i tušu).

"Vatrometom boja i sjajem glaziranih lubanja kao najvećim otklonom od uobičajene ikonografije, Vrljić paradoksalno ostvaruje ciljano jezovit dojam i ulogu povijesnih memento mori. Za razliku od toga, anegdotalnim prikazima kostura kojima u gestikulaciji, pokretu i pogledu iz šupljih očiju pridaje individualnost jedinke, i to one koja i mrtva voli seks, brzu vožnju i relaksaciju u toplom bazenu, za što bi i život ponovno dala, kao da pledira za hedonizam bez granica dok god za to imamo prilike. Vrljićev ciklus o smrti koja uživa u životu istovremeno je cinična obrana i izazov zastrašujućoj sveprisutnosti smrti koja posebno dobro korespondira s kurentnom globalnom neravnotežom i slijedom kriza, ali i poziv na život bez straha, zasnovan na svijesti o nemogućnosti stvarne kontrole sudbine i prihvaćanju neumitnosti smrti", piše u predgovoru izložbi Branko Franceschi.

Nikola Vrljić (1980., Zagreb) diplomirao je kiparstvo 2007. godine na ALU u Zagrebu, a održao je više od 20 samostalnih izložaba. Aktualna izložba otvorena je do 11. studenoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije