svečanost

NSK u egzilu proslavio svoj dan, lani su kupili 60 tisuća novih knjiga

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
24.02.2020.
u 08:55

Nova glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević predstavila je rezultate na proslavi dana NSK.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica vratila se u svoju staru zgradu na Marulićevu trgu u kojoj se sada nalazi Hrvatski državni arhiv. Naravno, učinjeno je to samo zbog proslave Dana NSK koji neprekinuto djeluje punih 413 godina, kako je to ponosno istaknula njegova nova glavna ravnateljica Ivanka Stričević.

Promjena adrese svečanosti uvjetovana je hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije, objasnila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Naime, prvih šest mjeseci ove godine zgrada NSK, koja je krajem prošle godine baš zbog tog događaja do kraja dovršena, služi za potrebe brojnih sastanaka koje iziskuje hrvatsko polumjesečno predsjedanje Unijom pa je i njeno korištenje ograničeno. Ministrica Obuljen Koržinek u svom je govoru naglasila da je baš NSK glavni koordinator digitalizacije kulturne baštine što je projekt koji je započeo prije samo nekoliko mjeseci, a težak je čak četrdesetak milijuna kuna.

Ivanka Stričević pohvalila se da djelatnici NSK dovršavaju podzakonske akte u skladu s lani usvojenim Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti te da je NSK kao krovna knjižnična ustanova u državi pred izradom nove strategije razvoja.

– Lani smo nabavili 60.000 komada jedinične građe, od čega 56.000 otpada na obvezni primjerak. Tu je i 30.000 novih digitalnih jedinica. Zabilježili smo i devet milijuna posjeta našim digitalnim sadržajima – istaknula je ravnateljica rekavši i da će se nastaviti s obnovom protupožarnog sustava pa će plin halon biti zamijenjen čistim plinom.

Najavila je i Noć knjige koja se tradicionalno održava 23. travnja, kao i rad na Strategiji poticanja čitanja te na repozitoriju doktorata i završnih radova. Nagrade NSK primile su Sonja Martinović i Mikica Maštrović, dok je nagradu za Sveučilište u Zagrebu primio njegov rektor Damir Boras.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije