DVD BOX SET "RATOVI ZVIJEZDA""

Odličan paket zvijezda

dvd-ratovi-txt.jpg
import
23.09.2004.
u 14:50

STAR WARS IV, V, VI, fantastika, SAD, 1977., 1980., 1983.; R: George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand; G: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Bilo je za očekivati da George Lucas ne odugovlači s izdavanjem prva tri filma iz svemirske sapunice "Ratovi zvijezda" bez posebnoga razloga. Iščekivanje svakako uvijek nosi sa sobom dodatnu misterioznost i podizanje značaja, ali Lucas je sve vrijeme vrijedno radio, više od Stevena Spielberga glede DVD-paketa o "Indiani Jonesu".

Naime, paket "Ratovi zvijezda" s prva tri filma - odnosno četvrtom, petom i šestom epizodom - nosi čak više materijala od samih filmova, a najveća mu je vrijednost što je Lucas, za razliku od Spielberga, sjeo i snimio audiokomentar za svaki film.

Četvrti disk sadrži oko čertiri sata najrazličitijih materijala. Središnji je dio iscrpan dokumentarac o Lucasovu formiranju kao osobe i autora, filmskom obrazovanju, pripremama i snimanju trilogije u kojoj - ništa se manje od Lucasa i ne očekuje - pojavljuju doista svi relevantni sudionici događanja od Harrisona Forda do patuljastoga komičara Kennyja Bakera koji je nosio oklop robota R2D2-a.

Možda pomalo začuđuje, ali svakako veseli - kao rijetko prisutna iskrena reakcija u takvim materijalima - što neki od članova ekipe ili glumaca priznaju kako su u ono vrijeme mislili kako Lucas snima djetinjastu bedastoću.

Dakle, paket apsolutno zadovoljava i najveće poklonike serijala, a nekima od nas preostaje samo žaliti što nismo među onima koji, osim fenomenološke i tehnološke, vide i objektivne sadržajne vrijednosti koje bi bile na razini popularnosti projekta i toga da su mu deseci tisuća obožavatelja posvetili cijele živote.

Najbolji je još uvijek od svih nastavaka mračni "Imperija uzvraća udarac", dok "Povratak Jedija" ide ruku pod ruku s "Muppetima u svemiru".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije