Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Operom Nikola Šubić Zrinjski na Zrinu otvoren 10. Zrin festival

Zrin festival
04.06.2024.
u 12:04

Unatoč vremenskoj prognozi koja organizatorima nije išla na ruku, na Zrinu je uspješno otvoren jubilarni 10. Zrin festival povijesnom izvedbom opere Nikola Šubić Zrinjski na mjestu gdje se rodio jedan od najvećih velikana hrvatske povijesti - Nikola IV. Zrinski!

Uoči 730. obljetnice prvog spomena grada Zrina, u nedjelju, 2. lipnja je otvoreno jubilarno 10. izdanje Zrin festivala izvedbom opere Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana pl. Zajca na mjestu gdje se rodio i uz jednu od najznačajnijih srednjovjekovnih sakralnih građevina na području sjeverne Hrvatske, u kojoj je kršten jedan od najvećih velikana hrvatske povijesti - Nikola IV. Zrinski! Koncertnu izvedbu opere Hrvatskog vokalnog ansambla Sv. Blaž, sastavljenog od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevača pratila je mnogobrojna publika koja se unatoč nesigurnoj vremenskoj prognozi okupila u Zrinu.

Upravo na Zrinu se, kao nigdje drugdje, može ispričati srednjovjekovna, ali i novija povijest Hrvatske; prikazati stoljetna borba protiv Turaka, kao i borba za opstojnost hrvatskoga naroda. Uz sve ljepote krajolika, ovi povijesni spomenici kulture mogli bi postati zamašnjak gospodarskog oživljavanja i budućeg prosperiteta ove kolijevke života između Une, Save i Kupe, koju zaobilaze svi glavni prometni pravci zbog čega je izolirana i relativno nepoznata, ali i netaknuta!

Multimedijalni 10. Zrin festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH do 22. lipnja. Slijedeća festivalska događanja održavaju se u Karlovačkoj županiji:

  • 7. lipnja radionice elektroničke glazbe u Glazbenoj školi Karlovac,

  • 8. lipnja koncert udaraljkaša Filipa Merčepa i Boy van Ooijena u Starom gradu Dubovcu te

  • 9. lipnja koncert ansambla biNg baNg u Starom gradu Ozlju, a do kraja festivala program će se održavati u Hvratskom Čuntiću, Brodu na Kupi, Gornjem Viduševcu, Sisku i Čakovcu.

Ulaz na sva događanja je sloboda. Više o festivalskom programu na www.zrin-festival.com.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije