Proslava u HGZ-u

Orkestar kornista za osamdeseti rođendan prof. Prerada Detičeka

Prerad Deticek slavi 80 rodjendan u HGZ-u
Foto: pixsell
1/3
14.10.2011.
u 12:07

Čestitku je iz New Yorka uputio i najslavniji Detičekov učenik Radovan Vlatković

Velika dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda sinoć je bila prepuna kolega, učenika, prijatelja i poštovatelja Prerada Detičeka, profesora emeritusa Zagrebačkog sveučilišta i po mnogo čemu prvog hrvatskog kornista. Na proslavu 80. rođendana profesora Detičeka stigli su kornisti s raznih strana Hrvatske, sve redom njegovi učenici i učenici njegovih učenika. Najslavniji učenik, širom svijeta proslavljeni hrvatski kornist Radovan Vlatković, čestitku je poslao iz New Yorka.

Na životni i profesionalni put profesora Detičeka i njegova silna postignuća tijekom iznimno svečane večeri podsjećao je Zlatko Madžar u opravdano iscrpnoj konferansi. Detičekova ljubav prema rogu rodila se za vrijeme pučke škole koju je pohađao u Mariboru, gdje je, za jednog gostovanja Zagrebačke filharmonije, niknula i strastvena dječačka odluka: ja ću biti kornist.

I postao je. I to kakav. Sve hrvatske korniste u brojnim hrvatskim orkestrima i ansamblima danas uzimamo zdravo za gotovo, kao nešto što se u glazbenoj sredini poput naše podrazumijeva. Međutim, Prerad Detiček je na početku svog puta bio vrlo usamljen i mora se izboriti za dostojno mjesto na koncertnom podiju i na glazbenoj sceni. Detiček je 1959. godine bio prvi diplomant roga u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu. Danas taj podatak zvuči nevjerojatno, osobito kada pozornicu HGZ-a napuči četrdesetak mladih kornista, mahom Detičekovih "unuka".

Utemeljio je studij roga u Zagrebu, predstavio našoj sredini mnoga djela glazbene literature, osobito komorne, pisane za rog, a zahvaljujući njemu nastajala su mnoga, poneka i antologijska djela za rog hrvatskih skladatelja. Gotovo pola stoljeća posvetio je požrtvovnom i predanom pedagoškom radu, a sve to vrijeme nije silazio ni s koncertnih podija, nastupajući kao solist, u komornim sastavima, te prvi kornist svih zagrebačkih orkestara, kao i svojedobno u Orkestru Jugoslavenske radiodifuzije. Osim po gradovima čitave Jugoslavije, nastupao je u mnogim europskim glazbenim metropolama.

Konferansa je podsjetila na još mnogo Detičekovih zasluga, a one su se u HGZ-u sinoć i čule u nastupima sastava kornista, koji zahvaljujući opet Detičeku, danas imaju i vlastitu profesionalnu udrugu, čije su aktivnosti i dalje u dobroj mjeri pogonjene Detičekovom marljivošću, sistematičnošću i strašću.

Detičeku u čast kornisti i njihovi gosti svirali su skladbe Rossinija, Schuberta, Matjušina, Richarda Straussa i Scotta Joplina, a za vrhunac se pobrinuo Pavle Dešpalj dirigirajući vlastite, za ovu priliku za ansambl korni napisane varijacije na poznatu rođendansku temu.

Čestitajući mu rođendan, Detičeku su zahvalnost za sve učinjeno izrazili i njegovi kolege predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, uime Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Višnja Mažuran te predsjednik Hrvatskog društva kornista Stjepan Obadić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije