Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U zagrebačkom Domu HDLU počinje 37. salon mladih

Salon mladih
Foto: Juraj Vuglač
1/17
24.04.2024.
u 16:43

Uz prve fotografije izložbenog postava pozivamo vas na svečano otvorenje Salona mladih u četvrtak 25. travnja u 19 sati

Na konferenciji za medije i druženju s umjetnicima_cama predstavljene su sve izložbe i popratni programi 37. salona mladih, a kustos centralne izložbe Pao sat u bunar, Lovro Japundžić, okupljene je proveo postavom koji se prostire svim izložbenim prostorima Meštrovićevog paviljona.

Dan prije službenog otvaranja 37. salona mladih, najveće i najdugovječnije nacionalne izložbene manifestacije vizualnih umjetnika do 35 godina, u srijedu prijepodne u Domu HDLU / Meštrovićevom paviljonu održana je konferencija za medije i vodstvo centralnom izložbom Salona Pao sat u bunar. Izložbe i popratne programe predstavili su Ivana Andabaka, ravnateljica, Lovro Japundžić, kustos izložbe Pao sat u bunar, Lora Rajčić i Ivana Završki, kustosice izložbe Situacija te Klara Petrović ispred kustoskog kolektiva Kućća i malog festivala suvremene umjetnosti Takeover, koji se održava u poslovnim prostorima. Salon mladih otvara se u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Meštrovićevom paviljonu, a uveličat će ga višesatni performans Massa confusa autorica i izvođačica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer u Galeriji Ispod (također HDLU) te DJ nastupi Gabibabydoll i Kate ispred paviljona.

Ivana Andabaka, Lovro Japundžić
Foto: Juraj Vuglač

Pri predstavljanju ovogodišnjeg Salona mladih, ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka naglasila je važnost manifestacije istaknuvši: “Kroz Salon mladih prošlo je oko 4.000 umjetnika i 50-ak kustosa, mnogi od kojih su svoju karijeru započeli upravo kroz zapažene nastupe na ovoj izložbi koja je uvijek bila u središtu kritičkog sagledavanja, što smatram važnim jer nas motivira da manifestaciju iznova propitujemo, nadograđujemo i osuvremenjujemo. Danas, Salon mladih je osvježen i pomlađen te je iz revijalne izložbe prerastao u veću, otvoreniju, dinamičniju i atraktivniju manifestaciju koja pruža bolju potporu mladim umjetnicima i kustosima u njihovom karijernom razvoju, a pritom uživa snažniji interes publike i veći ugled kod partnera.”

Izložbeni program 37. salona mladih razgranao se i profilirao u čak četiri dionice: centralna izložba Pao sat u bunar (25.4. – 16.6.) prema preciznoj kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića istražuje mogućnosti koje nastaju uslijed neprilagođenosti normativnom toku vremena i zauzima sve prostore Meštrovićeva paviljona te donosi velik broj posve novih umjetničkih imena, ispunjavajući time ulogu generatora noviteta na sceni. “Izloženi radovi zahtijevaju pažnju i – vrijeme posjetitelja, a bunar iz naslova samo je jedan prozor za početak čitanja raznovrsnih radova obuhvaćenih izložbom. Za naziv izložbe inspirirao sam se igrom “Care, care gospodare, koliko ima sati?”, gdje sam car figurira kao normativno vrijeme koje pokušavamo svrgnuti, rekonstruirati, bolje prilagoditi našim životima. Pozivam posjetitelje da nam se pridruže na popratnim programima Salona, posebno u Galeriji Ispod, u podrumu HDLU-a, gdje će se održati razni specifični i eksperimentalni izvedbeni i glazbeni programi,” istaknuo je kustos Lovro Japundžić.

Lora Rajčić, Ivana Završki, kustosice izložbe Situacija
Foto: Juraj Vuglač

Izložbom Situacija (22.5. – 16.6.) kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki daje se prostor svim onim umjetnicama_ima čiji je rad zapažen u prethodne dvije godine, a koji se svojim djelovanjem ne mogu pronaći u usko zadanom konceptu centralne izložbe Salona. “U do sad najvećem izložbenom prostoru Situacije; prostoru Arheološkog muzeja, Galerije Arheološkog muzeja i Galerije Art&CeRZe, bit će izloženi radovi 23 umjetnika_ica koji koristeći različite medije, teme i tehnike u izražavanju, opisuju ono što nas sve povezuje – promišljanje svakodnevice kroz introspektivan pogled, ali i kao odgovor na vanjske podražaje,” približile su tematike izložbe Situacija kustosica Lora Rajčić i Ivana Završki. Do kraja trajanja izložbe Situacija, organizirat će se nekoliko radionica pod vodstvom umjetnika_ica Manuele Pauk, Josipa Kresovića, Lucije Bogunović i Marlen Ban, a dio programa ostvarit će se u suradnji s portalom Kulturflux kako bi se mlade povjesničarke i povjesničare umjetnosti te druge zainteresirane sudionike potaknulo na pisanje o suvremenoj umjetničkoj sceni.

Kustosko vodstvo centralnom izložbom Salona Pao sat u bunar
Foto: Juraj Vuglač

Stalni izložbeni program Salona Venientes (17.5. – 29.5.) u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u Galeriji Putolovac predstavlja istaknuta ostvarenja svojih studenata. Ovogodišnji programski novitet Salona mladih je grananje suvremene umjetnosti izvan izložbenih prostora i „preuzimanje“ poslovnih prostora poduzeća koje djeluju ili u svoj rad uključuju područje kulturnih i kreativnih industrija putem malog festivala Takeover koji kurira kustoski kolektiv Kućća. Projektom Takeover želi se senzibilizirati industriju prema suvremenim umjetničkim praksama te potaknuti veću podršku u budućim produkcijama. Sudjelovanje u projektu promatramo kao nastavak naše kustoske prakse, koja je operativno, ali i konceptualno fokusirana na bliske suradnje s domaćim umjetnicima/cama i kolektivima u usponu. Radi se o nagrađivanim sudionicima nove generacije domaće umjetničke scene čiji je umjetnički vokabular obilježen određenom lakoćom vizualnog jezika te izgradnjom fiktivnih svjetova kroz snažan storytelling.” približila je Klara Petrović iz Kućće suradnju s umjetnicima. Na Takeoveru sudjeluju: Andrej Beštak i Anja Leko, Teuta Gatolin, Gaia Radić, Robert Fenrich i ROSE kolektiv koji će svojim umjetničkim intervencijama i radovima “preuzeti” poslovne prostore Agencije 404, Infinum d.o.o, LEAPWISE d.o.o., Studija 3LHD i VMD grupe.

Kustosko vodstvo centralnom izložbom Salona Pao sat u bunar
Foto: Juraj Vuglač

Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka posebno je istaknula međunarodni pogled, program povezivanja lokalnih umjetnika/ica s inozemnom scenom u okviru kojeg će Salon mladih ugostiti jedanaest profesionalaca iz osam europskih država koji će za izlagače manifestacije održati seminar Velika očekivanja o profesionalizaciji umjetničkog djelovanja, a zatim sudjelovati u javnom simpoziju Temporalnost u izložbenim praksama kojim će se proširiti sama tema centralne izložbe Salona, Pao sat u bunar. U okviru istog programa, izvest će se nova produkcija španjolskog kolektiva Institute for Postnatural Studies u suradnji s umjetnicima Markom Gutićem Mižimakovom i Nikom Pećarinom. Bogat i raznovrstan popratni program sastoji se i od dodatnog izvedbenog, filmskog, glazbenog i edukativnog segmenta. Cjelokupni program i raspored 37. salona mladih dostupan je na službenim stranicama www.salonmladih.hdlu.hr.

Salon mladih traje do 16. lipnja, a dodjela nagrada, među kojima su i novčane nagrade omogućene zahvalnošću partnera Salona, Erste banke te privatnih donatora Anonimnog filantropa i Zbirke Vujičić, održat će se 11. lipnja.

Izložbe 37. salona mladih:

Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon
Trajanje: 25.4. – 16.6.2024. | Otvorenje: 25.4., 19h
Kustos: Lovro Japundžić
Umjetnici_ce: Alex Brajković, Ana Ratković Sobota, Anđela Zanki i Mia Maraković, Andrej Drožđan, Anja Mergeduš, Astrid Jakšić, David Bakarić Mihaljević, David Wilhelm, Iva Zagoda, Ivana Stećuk, Ivor Tamarut, John Miličić, Katarina Juričić, Lana Lehpamer, Lav Paripović, Lea Anić, Lovro Ivančić, Marko Zbodulja, Mihael Klanjčić, Mihaela Rašica, Tomislav Hršak, Valerija Cerovec | Pozvani umjetnici: Marko Gutić Mižimakov, Nika Pećarina, Branimir Štivić, Jelena Visković, Bruna Jakupović, Matej Jurčević, Paula Tončić, Valentina Butumović

Kustosko vodstvo centralnom izložbom Salona Pao sat u bunar
Foto: Juraj Vuglač

Situacija | Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, Galerija Art&CeRZe
Trajanje: 22.5. – 16.6.2024. | Otvorenje: 22.5., 19h
Kustosice: Lora Rajčić, Ivana Završki
Umjetnici_ce: Alba Miočev, Anamarija Kvas i Manuela Košević, Antonia Magdić, Gaia Radić, Josip Kresović, Josip Rončević, Josipa Henizelman, Katarina Kožul, Klara Burić Latinčić, Lora Elezović, Lucija Bogunović, Luka Kušević, Luka Tomić, Manuela Pauk, Marina Rajšić, Marko Dajak, Marlen Ban, Marta Katavić, Matej Vuković, Mia Matijević Akrap, Nikola Grabovac, Šimun Bućan, Zdenko Mikša
► Venientes | Galerija Putolovac
Trajanje: 17.5. – 29.5.2024. | Otvorenje: 17.5., 19h

Studenti_ice umjetnosti: Antonela Beli, Helena Birin, Matea Despot, Marta Dijak, Ljubica Golubić, Jiao Guo, Astrid Jakšić, Monika Miloševski, Anja Mergeduš, Ada-Nela Peharda, Petra Pavetić Kranjčec, Ružica Popović, Lorena Šimić
► Takeover | 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Trajanje: svibanj 2024.
Kustosi: Kućća: Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović
Umjetnici_ce: Andrej Beštak i Anja Leko, Teuta Gatolin, Gaia Radić, Robert Fenrich, ROSE kolektiv

Detaljnije o 37. salonu mladih, svim izložbama i programima potražite na www.salonmladih.hdlu.hr.

Foto: Juraj Vuglač

Podrška 37. salonu mladih:

Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Uz potporu: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, EU program Kreativna Europa, Creart 3.0, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Republike Slovenije, Acción Cultural Española (AC/E)
Partneri: Arheološki muzej u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za rehabilitaciju Zagreb / Art&CeRZ,Srpsko narodno vijeće, Bijenale mladih iz Beograda
Partneri programa Takeover: 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Sponzori i donatori: Erste banka, Adris grupa, Večernji list, Go2Digital, HRT, Zbirka Vujičić, Anonimni filantrop
Glavni medijski partneri: Večernji list i HRT
Medijski partneri: Grazia, VIZKULTURA, Yammat FM, Radio Student, Kulturpunkt, Kulturflux

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije