šest dana

Predstavom "Sur la route..." počinje Festival novog cirkusa

Novi cirkus
Foto: Tea Gabud
19.10.2011.
u 15:51

Na programu sedmog festivala je i Red Room, cirkusko-burleskna hit-predstava, s novim američkim, europskim i australskim pojačanjima u svom kabaretskom postavu. Izvedbeni dio programa završit će predstava Ringišpil

Festival novog cirkusa u sedmom izdanju traje šest dana, od 25. do 30. listopada, a glavna zvijezda bit će revolucionarna francuska novocirkuska skupina Les Colporteurs. Predstavit će se intimnom, autobiografskom i snažnom predstavom "Sur la route..." (Na putu...) u kojoj hendikepirani ekvilibrist i dalje ne odustaje od svog sna, plesa na žici.

– Autobiografskom ispovijedi predstavit će se i domaća skupina Room 100, koji kroz ekstreman jezik tijela, neobična savijanja kralježnice, dislokaciju zglobova i čudnu glazbu mladog splitskog umjetnika Davora Gazde, suočavaju sa shizofrenijom u vlastitom okruženju – rekao je direktor festivala Ivan Kralj. Osmislili su predstavu "C8H11NO2" što je kemijska formula za dopamin, neurotransmiter koji zbog nepravilnog, divljajućeg rada dovodi bolesnika u psihotično stanje. Tu predstavu je pohvalio i francuski veleposlanik Jérôme Pasquier, koji je prije dva tjedna u Parizu svjedočio uspjehu domaće skupine koju su osnovali Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, umjetnici koji su stasali uz Festival novog cirkusa, a ove godine počeli su osvajati europske pozornice.

Na programu sedmog festivala je i Red Room, cirkusko-burleskna hit-predstava, s novim američkim, europskim i australskim pojačanjima u svom kabaretskom postavu. Izvedbeni dio programa završit će Ringišpil, s otvorenom pozornicom za točke performera iz regije, bez selekcijske intervencije. Predstave se održavaju u ZKM-u, Tvornici Jedinstvo te na Sceni Travno.

Iako Festival novog cirkusa u Hrvatskoj muče financijski problemi (kao i ostatak nezavisne scene) jer ih, tvrde, Ministarstvo kulture ne prepoznaje kao jednako vrijedne projekte, isprva su od mjerodavnog ministarstva dobili 80 tisuća kuna, a nakon što su se žalili, dobili su još 20 tisuća. Direktor Kralj tvrdi da su ove godine smanjili ukupne troškove na oko 400 tisuća kuna dok su prijašnjih godina oni bili oko 750 tisuća kuna. Grad Zagreb dao im je 160 tisuća kuna.

Dijametralno suprotan sustav u Francuskoj predstavila je Ina Pouant, ataše za kulturu pri Francuskome institutu, naglasivši važnost novocirkuskoga izvedbenog žanra:

– On je u francuskoj kulturnoj politici zaista postao prioritet i apsolutno je ravnopravan sa svim drugim oblicima umjetnosti, od kazališta do vizualne umjetnosti. U svakoj bitnoj kazališnoj kući u Francuskoj novi cirkus je dio službenog programa koji sačinjavaju kazalište, novi cirkus i suvremeni ples, i svi su podjednako važni i zastupljeni. A francuske skupine koje ugošćuje Festival novog cirkusa zaista ulaze među 10 najboljih novocirkuskih skupina u Francuskoj.

Ulaznice za Festival novog cirkusa prodaju se u CD-shopu Dancing Bear u Gundulićevoj 7 u Zagrebu. Više informacija o programu dostupno je na www.cirkus.hr, a ulaznice se mogu rezervirati na ulaznice@cirkus.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije