Premijera

Sladoled - duhovita životna priča iz slastičarnice

Teatar Gavran
31.01.2014.
u 23:53

Mama i kći od prvog dana u vrtiću do dobitka na lutriji u staračkom domu – to je priča prepuna stereotipa, životna i zabavna kao život sam

Mama i kći i njihov život: od prvog dana u vrtiću koji je i mamin prvi dan na poslu pravnice pa sve do dana u staračkom domu kada mama osvoji nevjerojatnih devet milijuna kuna na lutriji. Redaju se prizori u kojima kroz taj najvažniji ženski odnos teče priča o životu, muškarcima, ljubavima... To je Sladoled, nova komedija Mire Gavrana koju je u Teatru Gavran režirao Boris Svrtan, koju smo premijerno vidjeli u Maloj dvorani Lisinski. Sladoled iz naslova vodi publiku na mjesto radnje, u kvartovsku slastičarnicu u koju svraćaju mama i kći, a povijesni podaci o omiljenoj slastici služe kao male pauze u kojima junakinje mijenjaju kostime, a s njima i desetljeća koja prolaze. Mnogo je tu prizora u kojima će se prepoznati svaka žena, onih kojima se možemo od srca smijati. Gavran cijelo vrijeme zapravo barata stereotipima, ali upravo to ovu komediju čini životnom, baš kao što nas i u životu (možda i najviše) pogađaju upravo stereotipne situacije poput nemogućeg pubertetlije, muža koji odlazi s mlađom, majke koja mora u starački dom... Boris Svrtan na minimalističkoj sceni otrcane retro slastičarnice (djelo Jasmine Pacek, koja je kreirala i kostime) prizore režira oslanjajući se na glumačke preobrazbe svojih junakinja. Ana Vilenica pomalo je karikirano derište, ali je nakon toga jako dobra kći, dok Mladena Gavran suvereno vlada ulogom majke u svim njenim godištima, da bi premijernu publiku potpuno osvojila na samom kraju predstave kao ostarjela, ali tek udana i zaljubljena milijunašica koju njene “ozbiljne” godine ne priječe u stvaranju novih životnih planova. Ukratko: Gavran ima novu komediju koja priča i dijelove našeg života, a Teatar Gavran novu predstavu koja će sigurno biti gledana. Sada još moramo pričekati vijest o tome koje će strano kazalište, jer Gavran je najizvođeniji dramski autor u zemlji i inozemstvu, posegnuti za Sladoledom.     

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liliZG
14:57 04.02.2014.

izvanredna predstava, duhovita i realna, pogotovo za preporučiti majkama i kčerima, nasmijat će se do suza!

BL
bluesbob
08:55 08.03.2014.

E jesmo se nasmijali!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije