Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRŠ - zagreb comic con

Stripaši se vratili u zagrebački SC, u kojem je gostovao i autor Zagora

Zagreb: Crta? stripova Dalibor Talaji?
Petar Glebov/PIXSELL
21.04.2024.
u 12:36

Posjetitelje očekuje bogat program ispunjen predavanjima i druženjima sa strip-autorima, promocijama novih izdanja, izložbama i strip-kvizom, a svi sadržaji su kao i uvijek potpuno besplatni

Na novoj-staroj lokaciji zagrebačkog Studentskog centra traje 27. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, novo izdanje našeg najvećeg festivala stripa koji se zadnjih godina održavao u Domu HDLU i zagrebačkoj Tvornici.

Posjetitelje do danas, nedjelje navečer očekuje zaista bogat program ispunjen predavanjima i druženjima sa strip-autorima, promocijama novih izdanja, izložbama i strip-kvizom, a svi sadržaji su kao i uvijek potpuno besplatni.

– I ove godine ugostit ćemo brojne crtače, autore, pisce i scenariste iz Hrvatske i svijeta. 2024. je i posebna godina za Crtani romani šou jer je prije ravno dvadeset godina, na istom mjestu i na istom, ali mnogo mlađem festivalu naš gost bio velikan talijanske devete umjetnosti, likovni tvorac Zagora i cijele legende oko njega, maestro Gallieno Ferri. Povodom te godišnjice na festival smo doveli Zagorove crtače Joevita Nuccija, Marcella Mangiantinija i Waltera Venturija. Njih trojica za ovu su posebnu priliku nacrtala svoj hommage Ferriju i njegovu gostovanju u Zagrebu 2004. godine. Gosti ovogodišnjeg festivala su i Dalibor Talajić, Milko Peko, Vladimir Davidenko, John Lees, Krešimir Biuk, Aleksandar Zograf – Saša Rakezić i Gaël Henry, jedna zaista jaka reprezentacija koja pokriva širok spektar žanrova i crtačkih stilova – rekao nam je neumorni direktor festivala Slaven Gorički, naglašavajući da će festival uz gosta Claudija Castellinija proslaviti i 30 godina Nathana Nevera u Hrvatskoj.

Osim organizacije centralnog hrvatskog strip-događanja, njegova udruga Crtani romani šou ove godine predstavlja čak osam novih izdanja: Družina od vješala 2: Kaštelan Kobac, Jonny Logan 3: Traže se playboyi, Zerocalcare: Kobane calling danas, Miles Morales 5: Saga o klonovima, Krešimir Biuk: Smrt je postala živa, Kazuki Takahashi: Secret reverse, Mike Maihack: Spider-Man – Životinjska ekipa, te Dalibor Talajić & John Lees: Hotell, a s novitetima na festival dolaze i drugi izdavači koji će na svojim štandovima nuditi i prigodne popuste.

– Promjena lokacije donosi nam i novitete: filmski i glazbeni program. U subotu i nedjelju naši će posjetitelji moći pogledati Štrumpfove 1 i 2 i legendarnu Vranu, a sva tri dana očekujemo dobar provod uz neka nova i stara imena zagrebačke glazbene scene kao što su Greta, Stare Pizde, Luksuz Lord, Biciklić, Ciroza Jetre, Pater Papula, Ka'rah, No More Idols, Kevlar Bikini, a u nedjelju poslijepodne CRŠ zatvara Jura Klavijatura – kaže nam Gorički.

Za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći pogledati i izložbu iz ciklusa Hrvatski strip za djecu, u kojem se ove godine najmlađima predstavlja hrvatski autor Tihomir Tikulin Tico. Tradicionalno, objavljen je i strip-natječaj za djecu i mlade do 15 godina "Mladi lav 2024.", a tema ovogodišnjeg natječaja je "Iza zavjese". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije