"Normalni ljudi"

U poplavi zmajeva, krvi i strip-junaka gledatelji traže uvjerljivu intimnu priču

storyeditor/2024-07-22/spoj.jpg
Foto: Pickbox
23.07.2024.
u 11:10

Novi trend, koji je počeo s "Normalnim ljudima", je snimanje serija koncentriranih na dvoje ljudi, a uslijedili su remake "Prizora iz bračnog života", "Spoj na slijepo" i "Prizori iz poslijebračnog života"

Sjajna TV serija "Normalni ljudi", snimljena po istoimenom romanu irske spisateljice Sally Rooney, ima mnoge poklonike i među poznatima, među kojima je jedan od najvećih fanova serije redateljica Saša Broz. To djelo objavljeno 2018. godine bilo je drugi roman ove autorice, ali brzinom munje postao je istinska literarna senzacija za koju su se odmah "prilijepili" filmaši, koji su u priči o ljubavi dvoje mladih prepoznali istinski potencijal hita.

I bili su u pravu, jer taj je roman – kao i serija – tek na prvi pogled ljubavna priča (iako se u priči glavnih junaka prelamaju sve ljubavi kroz koje jedan čovjek u životu prolazi), a zapravo je vrlo slojevito djelo o ljudskim odnosima, priča koja tematizira vrlo ozbiljne teme kao što su nasilje u obitelji, ali i nasilje u seksualnim vezama na koje svojevoljno pristaju žene koje su od djetinjstva izvrgnute zlostavljanju članova najuže obitelji.

"Normalnim ljudima" danas uz kultni književni i televizijski status pripada i laskava titula predvodnika novih trendova, jer upravo je ta serija potaknula televizijske kreativce da počnu proizvoditi sadržaje koji se odmiču od prevladavajućeg trenda (kako televizijskih tako i filmskih žanrova) koji čine sadržaji koji se najjednostavnije mogu podvesti pod egidu "zmajevi, hektolitri krvi i strip-junaci". TV autori koji su krenuli tim drugim putem pogodili su u srce svu onu publiku koja od dobre televizijske serije traži sadržaj koji će je natjerati na razmišljanje, ali su pri tome uspjeli dokazati da takvi sadržaji nipošto nisu lišeni potencijala da postanu ne samo hit-serije nego i temelji na kojima se razvijaju nove mogućnosti televizijske produkcije.

Tako se trenutačno u cijelom svijetu snimaju serije koje su koncentrirane samo na dvoje junaka, i to postaje formula u kojoj se dokazuju najbolji mogući scenaristi i glumci. Odmah nakon "Normalnih ljudi" (serija je premijeru imala 2020. godine) na ekranima su se pojavili "Prizori iz bračnog života", remake slavne švedske istoimene serije koju je Ingmar Bergman snimio 1973. godine.

Novi "Prizori..." su remek-djelo koje je napisao i režirao Hagai Levi za HBO, ne skrivajući i na špici serije da ga je na "redukciju" junaka natjerala pandemija koronavirusa. Priču je u potpunosti prilagodio bračnim, ljubavnim i sociološkim vezama 21. stoljeća, a glavne junake tumačili su Oscar Isaac i Jessica Chastain, u izvedbama koje bi treble biti osnovne lekcije na svakom studiju glume.

Trenutačno na streaming platformama dostupnim kod nas možete gledati englesku inačicu serije "One Night" (na Pickboxu je dostupna kao "Spoj na slijepo"), koja je pravilo o dva junaka i dvoje glavnih glumaca dovela do ekstrema, jer se tijekom deset epizoda serije svi ostali junaci pojavljuju doslovno na dvije-tri minute.

Priča je to o dvoje ljudi koji se sreću na spoju naslijepo i provode zajedno jednu noć šećući se ulicama Osla. Posebnost serije je i što je cijela snimana dva puta, prvi put na norveškom, a zatim na engleskom, s tim da glavnu žensku ulogu u obje verzije tumači švedska glumica MyAnna Buring. U norveškoj verziji partner joj je Anders Baasmo, a u engleskoj (koju možete pogledati sada) odličan Islanđanin Gísli Örn Garðarsson. No glavna zvijezda ove serije, unatoč briljantnim glumačkim izvedbama, ipak je njezin autor i redatelj Øystein Karlsen, koji i pričom i emocijama koje ona razvija doslovno drži gledatelje prikovane za male ekrane. Uspio je to posve originalnim "receptom" u kojem u prvih pet epizoda govori o najgorem spoju u povijesti ljudskih odnosa, dok sljedećih pet, kada se razotkrije traumatična prošlost oboje junaka, tjera gledatelja da žarko navija za uspjeh njihova spoja. I njihove zajedničke budućnosti.

Slična je, iako uz nekoliko važnijih sporednih likova, i najnovija švedska serija "Prizori iz poslijebračnog života", scenaristice Veronice Zacco i redatelja Andersa Hazeliusa. Priča tijekom osam epizoda prati friško razvedeni bračni par koji se sastaje u restoranu uz cestu kako bi "razmijenio" djecu, a u glavnim su ulogama Eva Röse i Ardalan Esmaili, švedski glumac arapskog porijekla. I ovu seriju možete pogledati na Pickboxu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije