knjigocid

Uništavanje knjiga zvali su otpisom i podržavali iz Sabora

Ante Lešaja (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
13.07.2012.
u 14:27

Ante Lešaja istražio je sustavno uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća, a Viktor Ivančić smatra da uništavanje knjiga nije bilo ekscesno nego plansko

Iako je sredina srpnja, Novinarski dom u Zagrebu bio je prepun zbog predstavljanja opsežne knjige sveučilišnog profesora u miru Ante Lešaje “Knjigocid”. U knjizi punoj dokumenata i citata govori se o uništavanju nepoćudnih knjiga u devedesetima u Hrvatskoj, bilo da je riječ o knjigama srpskih pisaca, onima na ćirilici ili pak knjigama komunističke i partizanske ideologije.

Spaljivanje knjiga

– Na istraživanje ove teme potaknuo me poznati slučaj s Korčule gdje je na smetište bačeno 400 knjiga, čak devetnaest knjiga Branka Ćopića jer zagađuju naš lipi jezik – rekao je Lešaja, podsjetivši da su se u Hrvatskoj neke knjige i spaljivale, ali da je bibliotekarska struka postupala uglavnom profesionalno. Uime Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je da se uništavanje knjiga službeno nazivalo otpisom, a poticano je i sa saborske govornice. No, ističe da je Lešaja demantirao tvrdnje da je u Vukovaru uništeno 70.000, a u Karlovcu 60.000 knjiga.

Urednik Žarko Domljan

Aleksandar Milošević zapitao je Velimira Viskovića je li točno da je samo u Leksikografskom zavodu uništeno 40.000 primjeraka Enciklopedije Jugoslavije?

– Iako sam sugerirao da se te knjige potiho prodaju, kamionima su otpremljene na mljevenje. Protestiralo se i protiv Opće enciklopedije, a problem je bila i Likovna enciklopedija Jugoslavije čiji je glavni urednik bio Žarko Domljan, tadašnji predsjednik Sabora. Iz trećeg toma potom su izvučeni samo hrvatski umjetnici – rekao je Visković, zaključivši da smo danas ipak sazreli kao društvo.

S time se ne slaže Viktor Ivančić, čiji je Feral nazvan najotvorenijim novinama.

– Feral je devedesetih satima spaljivan u Splitu. Petnaest su nas godina bojkotirali oglašivači, a prestali smo izlaziti s nakladom koju danas nema ni jedan politički tjednik. Uništavanje knjiga u Hrvatskoj nije bio eksces, radilo se planski i sveobuhvatno. Uništavanje je dobilo status kreacije. Kulturna javnost danas uživa u tekovinama zločina jer u Hrvatskoj danas nigdje nije moguće kupiti knjigu iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. Nekada smo te knjige mogli kupiti u Konzorovoj knjižari, u Booksi ili Prosvjeti, a danas te knjižare više ne rade. Danas više ne bismo imali što poslati u rezalište – istaknuo je Ivančić.

Ključne riječi

Komentara 201

OB
-obrisani-
14:49 13.07.2012.

plaču li to za memorandumom?

MA
malamlak
14:52 13.07.2012.

pa šta, trebalo je sve spaliti i raskužiti što je smrdilo po gotovo stoljetnom smrdljivom okupatoru. Za vrijeme srbijasnke okupacije bile su zabranjivane pojedine knjige, a pisci proganjani, za čudo da srbokomunisitčka zločinačka bagra ne slini nad usudom tih ljudi, mrš!

OB
-obrisani-
20:44 13.07.2012.

srbin iz karlovca, mater nastavnik zemljopisa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije