Gostovanje

"Višnjik" u izvedbi SNG-a iz Maribora u zagrebačkome HNK

Scena iz predstave
Foto: arhiva HNK Zagreb
14.06.2016.
u 12:37

Čehov je kao malotko znao kako se istodobno može plakati i smijati, te je zbog toga "Višnjik" okarakterizirao kao komediju

Zbog 40. Dana satire Fadila Hadžića u zadnjih desetak dana imali smo prilike vidjeti neke od najboljih akltualnih predstava iz susjedne Slovenije. I dok Dani satire u petak 17. lipnja na programu imaju zadnju predstavu i to van konkurencije za nagrade (dramaturginja predstave "Slučaj Harms" Teatra komedija iz Skoplja je izbornica Dana satire Željka Udovičić Pleština), slovenski se umjetnici vraćaju i to na scenu HNK Zagreb. Tamo će Drama Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora izvesti Čehovljev "Višnjik" u režiji Gábora Tompe.

Višnjik je zaokružio umjetnički život i poslanje Antona Pavloviča Čehova,  ali je istodobno i djelo koje  je  najavilo završetka jedne ere. Zbog preciznih i oštrih rezova koji razgaljuju sve i svakoga te otkrivaju nerazmjere između ideala i kapitala, iluzije i realnosti, potrage za ljubavlju, uspomena i zaborava – "Višnjik" je, slažu se mnogi,  jedna od najuzbudljivijih drama 20. stoljeća. Banalna stvarnost je u Čehova sakrivena ispod meke poetičnosti, a bolnu istinu prikriva tužna simbolika. Taj ruski majstor je kroz humor i satiru oslikao položaj čovjeka koji je u prijelomnim životnim situacijama. Čehov je kao malotko znao kako se istodobno može plakati i smijati, te je zbog toga "Višnjik" okarakterizirao kao komediju.

U predstavi glume Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Vlado Novak, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič i Mojca Simonič. Vidjet ćemo ih u djelu rumunjskog  redatelja, koji je ujedno i  profesor na Kalifornijskome državnom sveučilištu u San Diegu, ali i glavni i umjetnički ravnatelj Mađarskoga državnog kazališta u Cluju u Rumunjskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije