fotografije Petre Slobodnjak

Živopisne kronike života osebujnih stanovnika jedne zagrebačke zgrade

Petra Slobodnjak
Autori: Maja Car, Tia Špero
12.10.2022.
u 09:54

U Galeriji Događanja otvorena je izložba fotografija "Displacement/Planinska 7" nastalih tijekom petnaest godina života autorice Petre Slobodnjak u stambenoj zgradi na zagrebačkoj Peščenici

U Galeriji Događanja otvorena je izložba grafičke dizajnerice i fotografkinje Petre Slobodnjak pod nazivom "Displacement/Planinska 7". Iza fotografija koje su nam predstavljene na izložbi stoji intimna, topla i ekscentrična priča o umjetničinom životu u stambenoj zgradi na zagrebačkoj Peščenici.

U njoj je provela dugih petnaest godina, otkad se na prvoj godini fakulteta odselila iz rodnog Bjelovara, i tijekom godina provedenih u svom podstanarskom stanu, s raznolikim stanovnicima zgrade na adresi Planinska 7 neočekivano se povezala u jednu sasvim neobičnu zajednicu, nešto čak poput obitelji.

– Ono što je započelo kao normalna ljudska interakcija koja je služila kao lijek za umanjivanje izoliranosti jer već godinama radim od kuće, postalo je dugoročni proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih uvjerenja. Priča o zgradi eklektični je kolaž spontanih događaja, njezinih interijera i osebujnih individualaca između kojih se stvorila neočekivana bliskost. Fotografije i tekstovi mali su isječak iz velike intimne predstave o zajedničkom životu koji uključuje smijeh, suze, iscrpljenost, opraštanje, povjerenje, podršku, prihvaćanje različitosti, stvaranje osjećaja doma i lekcije potrebne za osobni rast. Sve u cijelosti, čudesne boje života – kazala je fotografkinja koja je Planinsku 7 nedavno napustila, kupivši svoju prvu nekretninu.

Predstavlja nam na ovoj izložbi tako kronike života jedne živopisne zajednice, pravi mali "slice of life", no to je prije svega, napomenula je kustosica Iva Prosoli, dugotrajan i iznenađujuće uspio socijalni eksperiment. Važno je napomenuti, dodaje, i da tu nije riječ o insceniranim fotografijama, već o dokumentiranju situacija koje su se pred njom odvijale, a koje nam dodatno dočaravaju njima pridružene britke i duhovite crtice iz života stanovnika Planinske 7.

Izložbu "Displacement/Planinska 7" svi zainteresirani posjetitelji mogu razgledati sve do ponedjeljka 24. listopada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije