Milanović u Leksu

Zoran Milanović: Leksikografski zavod nema imperativ zarade

mrežno izdanje enciklopedije
patrik macek/pixsell
14.10.2013.
u 12:57

Leksikografski zavod Miroslava Krleže predstavio je mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Na predstavljanju je bio u predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je rekao da Zavod nema imperativ zarade

Kriza zbog ćirilice u Vukovaru na predstavljanje mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije u Leksikografski je zavod Miroslava Krleže, na kojem se ukazao premijer Zoran Milanović, privukla rekordan broj novinara. Ni premijeru se nije žurilo pa se u društvu ministara Andree Zlatar Violić i Željka Jovanovića te glavnog ravnatelja Zavoda Antuna Vujića zadržao u duljem razgovoru izvan novinarskog dometa. A brojnim uzvanicima poručio je da Leksikografski zavod nema imperativ zarade te da je tu riječ o nacionalnom blagu. – Opstanak Leksikografskog zavoda nije pitanje novca nego pitanje identiteta – poručio je premijer dodavši da je mrežnim izdanjima Zavod poletio premda je postojala mogućnost i da bude spakiran u hangaru!? Glavni ravnatelj Zavoda Antun Vujić pohvalio se da Pro leksisova enciklopedija koja je na mreži dnevno bilježi 1500 posjeta dnevno.

– Kvalitetnih tiskanih enciklopedija ima puno, ali su često nedostupne. Kvalitetnih mrežnih enciklopedija ima malo, a dostupnost im je puno veća – rekao je Vujić, naglasivši da se danas čita više, ali drukčije. Novo mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije, koja je u tiskanom obliku kao projekt dovršena u prosincu 2009. godine (a objavljena je u 11 svezaka s čak 67.000 članaka), sada nudi i novih gotovo tri tisuće članaka, ali i veći broj ažuriranih članaka. Ukupno ima više od 69.000 članaka sa 1,1 milijun redaka teksta. Korištenje je besplatno na adresi www.enciklopedija.hr. Članci ovog mrežnog projekta povezani su i s drugim digitaliziranim izdanjima Zavoda kao što su Filmski leksikon, Hrvatski biografski leksikon, Hrvatski nogometni leksikon, Istarska enciklopedija...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije