30.11.2016. u 17:18

Profesionalcima uvijek pomaže razmišljanje unaprijed

Rižoto s kremastom bučom i hrskavom teletinom

Za rižu:

320 g riže Gran Riserva Gallo

1,2 litre pileće juhe

2 žlice maslinova ulja

3 češnja češnjaka

1 cijeli luk srednje veličine

100 g maslaca

75 g parmezana ili sira grana

150 ml bijelog vina

5 g majčine dušice

Priprema:

Riža

Zagrijte posudu s debelim dnom te dodajte maslinovo ulje i 20 g maslaca.

Zagrijte pileću juhu u zasebnoj posudi. Sotirajte luk i cijele češnjeve češnjaka.

Dodajte rižu pa svježe začine, sotirajte pa dodajte vino i pustite da ga riža upije.

Dodajte koricu sira grana ili parmezana jer će dati fin okus tijekom kuhanja.

Dodajte toplu juhu postupno i malo paste od buče te pustite da krčka. Ne zaboravite miješati tijekom kuhanja jer škrob mora izaći iz zrna. Trebalo bi se kuhati otprilike 17 minuta.

Kada je gotovo, maknite s izvora topline i dodajte preostali maslac i sir. Dobro sve umiješajte da dobijete kremastu teksturu i neka odstoji 2 minute prije posluživanja – to je najvažniji dio pripreme rižota.

Za pastu od buče

300 g buče – najbolje butternut

sol

Skuhajte kockice buče u slanoj vodi, procijedite i napravite pastu.

Za teletinu

200 g teleća prsa

50 g mrkva

50 g celer

50 g luk

lovor

sol

Očistite povrće i kuhajte s lovorom i solju. Dodajte teleća prsa te kuhajte dok ne omekšaju.

Procijedite meso i ohladite ga te narežite na duge trake i pržite u dubokom ulju prije posluživanja.

Posluživanje

Stavite rižoto u sredinu dubokog tanjura, na rižu stavite hrskave trake teletine i ukrasite.

Savjet više

Profesionalcima uvijek pomaže razmišljanje unaprijed

Teletina može biti pripremljena prethodni dan jer će je tako biti još lakše rezati na duge trake te će biti kompaktnija.

Temeljac, odnosno pileću juhu, možete skuhati i ranije u velikom loncu, potom pustiti da se ohladi i procijeđenu pakirati u male vrećice sa zatvaračem te takve porcije zamrznuti. Tako ćete uvijek imati spreman domaći temeljac, koji se lako odmrzne za brzu i jednostavnu pripremu rižota.

Kada pripremate rižoto, trebate pripaziti na pravilan odabir riže. Na tržištu ima mnogo vrsta riže i nije svako zrno za rižoto, razlike su zaista velike. Za pripremu savršenog rižota preporučujem arborio ili carnaroli.

Kada pripremate rižoto, koristite širu posudu kako bi se oslobodio škrob iz riže i dobila fina kremasta struktura koju rižoto treba imati.

Umjesto teletine dobra jesenska zamjena mogu biti kesteni koji se izvrsno slažu s bučom.

Kestene očistite i stavite u pećnicu da se malo zapeku te ih potom rukama drobite, začinite s malo maslinova ulja i posipajte po rižotu.

Pri završetku rižota svakako koristite hladne kockice maslaca kako biste dobili konačnu kremastu strukturu.

>> Bećarac u srcu, frankovka u čaši

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije