Samo je manji krug uzvanika (zbog epidemioloških mjera), na sreću onih koji su događaju prisustvovali ali i na žalost jer Oleander terasa može podnijeti puno više gostiju, jučer mogao uživati u nesvakidašnjoj prigodi da u najužem centru grada sudjeluju u berbi grožđa sorte zinfandel, koju je ugledni hrvatski vinar Vlado Krauthaker prije nekoliko godina darovao hotelu Esplanade.
– Danas se prisjećam početka suradnje s hotelom Esplanade koja traje već više od 20 godina. U jednom od zajedničkih druženja došli smo na pomalo hrabru ideju da zasadimo trsove zinfandela, prve u ovom dijelu Hrvatske, kojima bismo dodatno naglasili ime čuvenog fine dining restorana Zinfandel's. Da je ovaj spoj vinarstva i vrhunske gastronomije bio dobra ideja, potvrđuje nam činjenica da smo napunili simboličan broj butelja kojima suradnja zagrebačke Esplanade i hrvatskih vinara poprima jednu novu, plemenitu dimenziju. Berbu 2019. odlikuje tamna crvena boja i okusi bobičastog voća, posebno maline, praćeni začinima poput đumbira, ružmarina i češnjaka s aromatičnim zadimljenim završetkom nalik duhanu. Vjerujem da će istinski ljubitelji vina prepoznati njegovu kvalitetu – istaknuo je vinar i enolog Vlado Krauthaker.
Vinova loza zaštitini je znak Esplanadina restorana koji je dobio ime po sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. Stoga je to vino simbol isprepletenosti kultura koje se susreću u kuhinji restorana Zinfandel's.
Uz kušanje prvih butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade, uzvanici su imali priliku sudjelovati i u jedinstvenoj jesenskoj berbi grožđa na terasi Oleander koju je predvodio g. Krauthaker.
– Veseli me što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s velikim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo ponosni i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Vino koje je za nas proizvela vinarija Krauthaker izvrsne je kvalitete. Butelja nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom – istaknuo je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.
Limitirano izdanje Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker uvrstit će se na vinsku kartu restorana Zinfandel's i bit će dostupno gostima po cijeni od 430 kn do isteka zaliha.
Okupljanje na terasi Oleander bila je ujedno i povod za najavu novog uzbudljivog jesenskog jelovnika restorana Zinfandel's čiji koncept potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić, a u kojem će gosti moći uživati od 29. rujna. Mala ali sretna skupina stručnjaka i novinara tako je jučer mogla uživati u kreativnim zalogajima od kojih su posebno oduševljenje izazvale rolice od kelja punjene confitom od domaće patke poslužene uz kremu od crne leće i umak od klekovih bobica i kardamoma, a koje su se posebno dobro sljubile uz zinfandel.
– Jelovnik je u potpunosti nadahnut aromatičnim jesenskim namirnicama poput kestena, kukuruza, crnih tartufa, naranči i vrganja. Posebno sam ponosna i na našu gurmansku kolekciju zimnice koju smo sami kiselili i salamurili. Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje nabavljamo od isključivo od pomno biranih OPG-ova. Tako primjerice slasna patka, čiji baš svaki dio iskoristimo u jelu, dolazi iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, dok je kozji sir iz nagrađivanog OPG-a Moravec – istaknula je chefica esplanadine kuhinje Ana Grgić.
Uz zvijezdu događaja Zinfandel 2019., uzvanici su imali priliku nazdraviti Krauthakerovim odličnim pjenušcem Julija, koji odlikuju sorte muškat žuti, muškat bijeli i muškat ottonel. Uživalo se i u Zelencu Kutjevo, prepoznatljivu po cvjetnim tonovima i nježnoj nijansi meda, dok su Krauthakerov Pinot crni rubinske boje i osvježavajući Rosé cuvée dodatno oplemenili okuse Aninih jesenskih zalogaja. Službenu vodu restorana Zinfandel's Acqua Panna & San Pellegrino za ovu je prigodu osigurala tvrtka Pago.