Jeste li znali da trećina svjetskih zaliha šećera dolazi od šećerne repe? Osim toga, repa je iznimno bogata crvenim pigmentom, a upravo ona odgovorna je za boršč. Više je razloga zašto je korisna repa. jedan od njih je to što je i slatkog i zemljanog okusa te se slaže s brojnim povrćem, ali i slatkim voćem. Jarko crvene je boje, a botanički je vezana uz špinat. Najbolje ih je kupovati svježe jer su takve najbolje za konzumaciju. Kad ih kupite (zelenu repu), morate ih pohraniti u hladnjak, unutar plastične vrećice, a tako mogu trajati do tri tjedna. U repi možete uživati i kao dio salate, sendviča ili u bilo kojoj verziji namijenjenoj za kuhanje i pečenje.
Nutritivne vrijednosti
Repa je sjajan izvor željeza i vitamina B te magnezija. Ipak, većinski je zdrava zbog svojih zelenih listova, koji osiguravaju potrebnu dnevnu dozu vitamina A. Osim toga, nimalo ne deblja te je kalorijski iznimno siromašna. Tako pola šalice repe sadrži 37 kalorija, osam grama ugljikohidrata te gram proteina.
A što znate o špinatu?
Špinat se preporučuje konzumirati umjereno, jer je tako najzdraviji, zahvaljujući mineralima i vitaminima od kojih se sastoji. Jako je bogat željezom te je koristan pri liječenju anemije. Snižava i krvni tlak te poboljšava rad srca i bubrega.
Nutritivne vrijednosti špinata
Na sto grama špinata dobit ćete 23 kalorije, što je zaista malo. Špinat nema ni masnoća, a bogat je ugljikohidratima pa će vam dati energije. Što se nutritivnih vrijednosti tiče, prepun je vitamina.
>>Zlatna repa onima koji se ne boje europskog tržišta i niske cijene šećera
>>>Hrvatske šećerane bez šećerne repe iz Srbije zbog ulaska u EU
zdrava hrana je mit....odavno toga vishe nema za obichne ljude...lol