Quiche pita potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi. Njihov prvi quiche bio je upravo Lorraine, a ime je dobio po regiji iz koje potječe. Riječ 'quiche' dolazi od njemačke riječi 'Kuchen' koja znači kolač.
Ova 'otvorena' pita danas se jede diljem Europe i svijeta, a popularna je hrana za zabave jer se jednostavno priprema. Donosimo recept kojim možete proslaviti današnji dan.
Sastojci za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
1/2 žličice soli
6 cl vode
Priprema:
Pomiješajte brašno i sol i dodajte im maslac narezan na kockice koji mora biti na sobnoj temperaturi. Miješajte prstima dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama. Zatim dodajte vodu i miješajte dok ne napravite kuglu. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 - 60 minuta. Razvaljajte ga, stavite u kalup i izbodite vilicom - to pomaže da zrak prolazi i da se tijesto ne digne tijekom pečenja. Pecite ga 20 minuta na 180°C dok pripremate nadjev.
Sastojci za nadjev:
200 g slanine
300 ml slatkog vrhnja
3 jaja
1/2 žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli
Priprema:
Narežite slaninu na kockice i prepržite na tavi kako bi postala hrskava. U zdjeli pomiješajte vrhnje s jajima, muškatnim oraščićem i soli. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, posipajte kockicama slanine i prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
Stavite u pećnicu na još 20-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Prije posluživanja ostavite svoj quiche da se ohladi.
U videu pogledajte recept za kruh koji uvijek uspijeva:
Osim recepta, evo i nekoliko savjeta uz koje će vam quiche ispasti odličan.
Pecite ga sporije, na niskoj temperaturi
Možda ste u žurbi, gosti uskoro stižu i želite što prije napraviti ovu pitu? Nemojte žuriti, pećnica na visokoj temperaturi predstavlja opasnost da vam se jaja u nadjevu pretvore u kajganu.
U nadjev možete dodati malo brašna
Brašno u jajima pomaže apsorbirati vlagu i stabilizira cijeli nadjev, a istovremeno doprinosi još većoj kremoznosti.
Koristite kvalitetno brašno
Dodatak raženog brašna ili brašna od cjelovitih žitarica će vašem tijestu za quiche dati posebnu hrskavost, orašasti okus i 'pjeskovitu' teksturu.