Istraživanje koje su proveli magazin Ja trgovac i agencija Hendal tijekom listopada 2016. godine pokazalo je da gotovo svi Hrvati konzumiraju sir - tvrdi, polutvrdi, topljeni, svježi... Omiljeni su im svi oblici, dok su, sudeći i po onome što ljudi pišu po forumu, ementaler i gouda najprodavaniji, a samim time i najdraži sirevi.
Sir jede 99,1 posto hrvatskih potrošača, a čak njih 51,4 posto ga jede nekoliko puta tjedno. Njih 14 posto jede ga baš svaki dan.
Čitajući naše forume može se zaključiti da našim ljudima sir paše uz sve. Mnogo njih kaže da im je feta najdraža za salatu, a mozzarella je odmah iza nje za tu kombinaciju. Uz vino vole jesti livanjski i paški sir Žigljen koji je uvršten na listu najboljih sireva u Europi - miješan je iz kravljeg i ovčjeg mlijeka, ima izraženu aromu i miris i kompaktno tijesto.
Najčešće konzumiraju goudu i ementaler koje koriste za sendviče i pizzu dok kremaste, svježe sireve stavljaju u kolače jer mnogima ta tekstura ne odgovara za jesti 'na žlicu'. Ipak, neki na žlicu vole pojesti naribani parmezan, a ako je u komadu - grizu ga.
Naši ljudi drže se klasike i ne vole eksperimentirati, pa su tako ispričali da su najgora iskustva imali probavajući sireve s dodacima poput naranče, papra i marelice. Sir u listićima za tost na forumu je najviše puta naveden kao loša imitacija sira - nikako ga ne vole.
Mnogi su se požalili kako ne bi smjeli jesti sir zbog intolerancije na laktozu, iako ih ni to ne sprječava da ponekad uživaju u kojoj šniti jer, kako kažu, ne mogu živjeti bez sira.
Hrvati vole i piti kavu, a evo što kažu o tom napitku:
Manchego