Autorica ovog recepta - inače studentica, blogerica, samouka pekarica i zaljubljenica u fotografiju Ana Zelić recepte za svoje kreativne deserte dijeli na društvenim mrežama i na svom blogu Ana's Baking Chronicles, a kad vidite kako njene slastice izgledaju, i sami ćete shvatiti kako je jedina dilema koju možete imati - koju odabrati...
Za sebe ova svestrana pekarica kaže da je prava zaljubljenica u torte i u znanost koja se krije iza njihove pripreme, a donosimo recept za njenu tortu/kolač - 'Nutella Cookie Dough Cheesecake' ili 'Cheesecake od jestivog tijesta za kekse i Nutelle' - koji se ne peče.
Sastojci za kalup promjera 18-20 cm. (Za kalup promjera 20 cm samo u izradi podloge umjesto 100 g keksa koristite 130 i 65 g maslaca).
Podloga:
100 g mljevenog McVitie's Digestive keksa
50 g otopljenog maslaca
Dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Pomiješati mljevene kekse i rastopljeni maslac, rasporediti ih po dnu i utisnuti žlicom ili čašom. Staviti u frižider 20-tak minuta da se stisne.
Jestivo tijesto za kekse:
200 g brašna preprženog na tavi
120 g maslaca sobne temperature
60 g smeđeg šećera svijetli muscovado
60 g bijelog šećera
50 g čvrstog jogurta sobne temperature prstohvat soli
100 g nasjeckane tamne čokolade min. 50%
Za tijesto najprije treba tostirati brašno u tavi na laganoj vatri, 4-5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi kako ne bi rastopilo maslac. U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećere 2-3 minute pa dodajte jogurt i prstohvat soli.
Sigurno će vam biti žao što ovo s vrećicama niste znali ranije
Miksajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte brašno i nasjeckanu čokoladu pa miksajte tek toliko da se sjedini. Stavite u frižider 20-30 minuta kako bi ga lakše rasporedili po sloju keksa. Nakon što se sloj keksa stvrdnuo, a tijesto malo ohladilo, koristeći jednokratne plastične rukavice složite sloj preko mljevenog keksa.
Najbolje je trgati komadiće i kad sve popunite onda rukama poravnati i utisnuti da izgleda jednolično i ravno. Staviti u frižider 20-30 minuta prije stavljanja kreme.
Krema
180 g krem sira Philadelphia ili Vivis, sobne temperature
200 g mascarponea sobne temperature
240 g Nutelle
150 g vrhnja za šlag (36 % m.m.)
50 g rastopljene čokolade min. 50%
30 g šećera u prahu (prosijati)
Za kremu se prvo rastopi čokolada na pari ili u mikrovalnoj (u kratkim intervalima po 20-30 sec kako ne bi izgorjela) i ostaviti da se malo ohladi, ali da i dalje bude rastopljena. Čokolada daje strukturu kremi jer u frižideru prelazi u kruto stanje pa nije potrebna želatina.
Miksajte krem sir i mascarpone sa šećerom u prahu dok se ne sjedini. Dodajte Nutellu i rastopljenu čokoladu i miksajte toliko dugo dok ne dobijete lijepu homogenu smjesu.
Na kraju umiješajte špatulom vrhnje za šlag koje ste prethodno izmiksali u mekani šlag. Prelijte kremu preko slojeva keksa i tijesta za kekse pa poravnajte malom metalnom špatulom.
Stavite u frižider minimalno na tri do četiri sata, da se stisne. Ohlađeni cheesecake možete ukrasiti kuglicama od preostalog tijesta za kekse i čokoladnim ganacheom. Dobar tek!
Stalno se spominje "prodavanje boze". Znate li što je boza?
njam lijepo