Jabuke s orasima, karamel, chantilly od vanilije
Jabuke
4 jabuke zlatni delišes
100 g šećera
8 dl vode
sok pola limuna
klinčić
cimet
anis
Jabuke ogulite i izvadite im sredinu, a možete ih kalupom oblikovati u pravilne kolutove da izgledaju atraktivnije. Sve sastojke stavite u vodu i prokuhajte kao da kuhate kompot, samo pazite da jabuke previše ne omekšaju i počnu se raspadati, bit će vam teže poslužiti.
Nadjev za jabuke
100 g mljevenih oraha
pola dl kipućega mlijeka
vanillin šećer
30 g šećera
10 g maslaca
naribana korica četvrtine limuna
Orahe pomiješajte sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i maslacem, prelijte mlijekom te sjedinite u kompaktnu masu. Bit će vam lakše puniti sredinu jabuka ovim nadjevom stavite li ga u vrećice za dekoriranje.
Chantilly krema
1,5 dl vrhnja za šlag
sjemenke vanilije od pola mahune
50 g šećera u prahu
100 g ricotte
limunova korica
Vrhnje pjenjačom umutite u čvrsti šlag. U drugoj posudi pomiješajte ricottu, vaniliju, šećer u prahu i limunovu koricu te laganim potezima umiješajte šlag da se dobije fina krema, koju ostavite u hladnjaku prije posluživanja.
Umak od karamela
100 g šećera
2 dl vrhnja za šlag
Šećer stavite u posudu i na laganoj vatri karamelizirajte. Kada počne dobivati žućkastu boju, maknite s vatre kako ne bi zagorio. Potom lagano dodajte vrhnje za šlag, vratite kratko na laganu vatru da se prokuha i neprestano miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice. Ako se ipak stvore, umak možete procijediti i tako ih ukloniti. Pazite, karamelizirani šećer veoma je vruć pa nemojte kušati umak prije nego što se ohladi.
Posluživanje
Jabuke izvadite iz tekućine u kojoj su se kuhale, lagano ocijedite, stavite na tanjur i napunite nadjevom od oraha. Od chantilly kreme oblikujte žličnjake i ukrasite umakom od karamela. Po želji dodajte listiće mente ili hrskavi krokant koji će izvrsno oplemeniti desert.