Laskava titula

Europska unija prepoznala vrijednost mladih istarskih kuhara

kuhar
AFP
12.05.2010.
u 19:00

Pločom s laskavom titulom elitne međunarodne strukovne asocijacije Jeunes Restaurateurs d'Europe, koja okuplja isključivo mlade kuhare, od ovog se tjedna diči pet istarskih restorana.

Istarski mladi kuhari svoj su poluotok na krilima kulinarskog znanja, mašte i strasti uveli u Europu. Pločom s laskavom titulom elitne međunarodne strukovne asocijacije - Jeunes Restaurateurs d’ Europe - koja okuplja isključivo mlade kuhare, njih 350 iz deset zemalja EU, od ovog se tjedna diče četiri istarskih restorana. Kuharske kapute koje je donio predsjednik JRE-a Ramon Diaz ponosno su odjenuli Mateja Beletić, Marin Rendić, Teo Fernetich i Danijel Dekić. Ulazak u predvorje kluba najprestižnijih svjetskih restorana okrunjenih Michelinovim zvjezdicama u Brtonigli je objavio glavni tajnik JRE-a Hans van Manen, a u klubu su restorani Damir&Ornella i Pepenero iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle te Monte iz Rovinja.

- Ovo je presedan jer Hrvatska još nije članica EU, a čak su se četiri naša restorana našla u članstvu JRE-a. Ova asocijacija promiče strukovno zanimanje kuhara te je prvi korak k stjecanju Michelinovih zvjezdica - objašnjava Denis Ivošević, pročelnik upravnog odjela za turizam Istarske županije i pokretač projekta članstva u JRE-u.

Put do ove laskave titule nije bio nimalo lagan, a prošle godine skauti JRA u tajnosti su obilazili restorane, njih desetak, koji su ušli najuži krug za članstvo u JRE-u.

Ivošević članstvo u ovoj prestižnoj gastronomskoj  udruzi vidi i kao iznimnu turističku promociju Istre. Naime, JRE ima iznimno visoke standarde, njihovi se vodiči smatraju kvalitetnom preporukom, a moto pod kojim se se dodjeljuju mjesta među članstvom jest talent i strast koje nude kuhari ne stariji od 34 godine koji kreiraju jela od autohtonih proizvoda. Članstvo prvih restorana u JRE-u prvi je korak u prepoznavanju Istre i Hrvatske kao enogastronomske destinacije.

- Istra ima potencijala jer njeguje mediteransku kuhinju - kaže predsjednik JRE-a Španjolac Ramon Diaz.

- To je važno jer, eto, lani je od 60 milijuna turista u Španjolskoj čak osam milijuna reklo da im je glavni motiv dolaska vrhunska gastronomija.

Ključne riječi

Komentara 2

B9
banana_90_degree
19:55 12.05.2010.

SVAKA CAST! Da i na Vas svijet pogleda!!

SR
SREBOTNIK
13:47 13.05.2010.

Ja za ovo znam već 2 mjeseca!! Pozdrav iz Toronta, gdje sma noćas došao iz Atlantske Kanade. Viid moj GASTROBLOG ZVJEZDANI RESTORANI. Najviše azsluge iam Slovenac, Kavčić, vlasnik prestižnoga ZEMONO kod Ajdovščine!! Čestitke mom prijatelju Marinu iz Novigrada! Kao i SAN ROCCO, DAMIR&ORNELA. Čestike i veleposlanici Veseloj u Ottawi koja učinila da BE PROUD TO BE CROAT IN CANADA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije