TURISTIČKA PATROLA – Pomer

Predsjednički glamping šator naplaćuju 2000 eura za noć: Kamp uvršten među 25 najljepših u Europi

Turistička patrola Pomer
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
1/20
13.07.2023.
u 09:24

Na samom kraju Istre mjesto koje je posljednjih godina posve promijenilo imidž i blista

Tko se nije neko vrijeme motao jugom Istre, tu između Banjola, Medulina i Premanture, mogao bi ostati ugodno iznenađen onime što su napravili u gustoj borovoj šumi u Pomeru. Od mjesta koje je bilo poznato po vremešnom kampu s dvije zvjezdice, danas blista luksuzni glamurozni kamp za glamping koji na sva usta ovih dana hvale i u The Timesu. To je smjer u kojem domaći turizam i treba ići, mjesta koja oduzimaju dah. Iz glamping kampa Arena One 99 malotko želi uopće izaći...

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Nećemo kući, ostat ćemo tu

– Talijani koji su nam do neki dan bili gosti, priznali su kada su odlazili da im je teško ići kući. Da neće doma! Svi hvale iskustvo u glamping kampu, da im je ljetovanje bilo nezaboravno, nešto što još nikad nisu probali, da su se u smještaju koji nema zidova osjećali slobodno. kao nigdje drugdje u kakvom apartmanu. Da je ljepše nego u hotelu, da ih ovdje ptice ujutro bude – priča Vanja Valić direktorica glamping kampa Arena Hospitality grupe vozeći električnim automobilom po blistavom kampu u kojem u predsjedničkom glamping šatoru za noć cijena i – 2000 eura. Ne bi se ni Muammar al-Gaddafi, koji je cijeli život proveo u šatoru, ovdje ništa žalio. Dapače.

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Naš ponajveći glamping kamp u Pomeru uvrstili su engleski kolege među 25 najljepših u Europi, među četiri u našoj zemlji, uz one kraj Stockholma, na otocima u Finskoj, Kataloniji, Portugalu.... U klimatiziranom šatoru se spava u – bračnom krevetu, gosti imaju kuhinju, svoju kupaonicu, televizor, kozmetiku, hladnjak sa zamrzivačem, a neki i jacuzzi. Klinci luduju od sreće, i za stare i za mlade mjesto je to snova. Možda bi tek klasični kampisti odmahnuli rukom i rekli:

– Nama je to preluksuzno!

Tu gužve nema, nema ni buke, voze se gosti u električnim automobilima, a toliko je čisto da dolaze čak i – sove.

– Imamo obitelj od desetak sova koje se vraćaju svake zime u naš kamp. Poznato je da one neće na mjesta koja su zagađena, samo u prirodu.

I kad vidite fotografije iz kampa koji ima 199 šatora, izgleda idilično.

– Imao i wellness na otvorenom, što ima rijetko tko. Na otvorenom su i masaže, saune, jacuzziji, a prostor je mediteranski vrt pun mirte, kadulje, lavande, majčice dušice, lovora...

I domaći iz Pomera kamp ističu kao najveći adut mjesta, no šteta je što su tolike cijene da si rijetko tko od domaćih gostiju s prosječnom plaćom može priuštiti ljetovanje ovdje... Iznosi za noć u šatoru su u stotinama eura.

Domaći Danilo Periša (73) vlasnik je restorana Šćuza. Odrastao u Pomeru, gradio je i stari most kojim se prelazi do Premanture.

– Most je atrakcija Pomera, oduvijek je ovdje, možda i 200 godina, ali da ga nismo obnovili, ne bi ga više mogli spasiti. Znam da je dug 298 metara, jer sam ga osobno s dečkima iz mjesta betonirao – govori Periša.

Treba ponijeti i kantu Jupola

U ovom kraju kuću ima i Stjepan Hauser, na spomenutom mostu je i snimao spot, dolazila je i Jelena Rozga...

– Blato je godinama ovdje privlačilo turiste, ljekovito blato. Znali su u kantama od Jupola, onima od 20 litara, nositi u prtljažnicima ljekovito blato iz Pomera, vele da je mnogima pomoglo – pričaju domaći.

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Imaju i ACI marinu i taj sjajan kamp. Grade se Plodine, otvorit će se za koji dan.

Sjete se i susjeda Ivice Karasija, koji je bio svojedobno rekorder na 800 metara.

– Uvijek smo bili izdržljivi i žilavi! Radili smo. Trudili se, a to se valjda kod nas u mjestu i vidi... Mi radimo, neka se za naš Pomer čuje. 

Gostoljubivost i susretljivost 9

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 9

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 9

Događanja 8

Opskrbljenost 9

Autohtonost 10

Opći dojam 8

Ukupna ocjena 89

Pomer 89

Metajna 85

Trget 81

Lukovo 79

Valbandon

Ika

Selce

Bakarac

Omišalj

Veli Lošinj

Dajla

Mandre

Vrsi

Vrgada

Kožino

Tribanj

Prvić Luka

Pirovac

Tribunj

Jadrtovac

Rogoznica

Podgora

Okrug

Stobreč

Zaostrog

Zaton

Komarna

Viganj

Drače

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:29 13.07.2023.

Kada gost ima novaca ni šator mu nije skup.A i Indijanci se nisu dugo dali iz šatora.Danas žive u kamp prikolicama.

FR
FranjoTT
12:09 13.07.2023.

Što će prekrasno nam more kada naši si to neće moći priuštiti.

OB
Oblacni
11:10 13.07.2023.

Halo Bing, kako brat? Opet u zatvoru? Nikad nista od njega. Nego cuj imam povoljno satore. Cijena? Sitnica, 2.000 € za noc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije