Gorski raj zove se kraj. U Lokvama, iznad jezera, restoran Eva mjesto je koje poznaju mnogi putnici koji idu Gorankom, autocestom od Zagreba prema Rijeci, ili obratno. I zbog hrane i zbog Lokvarskog jezera koje je ispod restorana.
– Imamo i plažu! Kao da ste u Opatiji, ali je tu na plaži ispod restorana mnogo manje ljudi – kaže konobarica Dina Maravić (28) i nastavlja:
– I ja se znam, prije posla, okupati dolje na jezeru. Voda zna biti i toplija nego more!
Specijalitet restorana u Lokvama su – žabe. Ništa čudno, Lokvarci su poznati kao žaboljupci. Imaju u Lokvama i – Muzej žaba.
– Kad mi je djed Dragan kao četverogodišnjakinji pričao da se žabe jedu, mislila sam da se šali. A danas ja klincima koje roditelji nagovaraju da probaju naš specijalitet, naše žabe, kažem da su to mali dinosauri. I kad ih napokon probaju, uživaju!
Kakav je okus žaba?
– Poput sočne piletine. Recimo, kao pileći fileti u umaku od meda i naranče, ali manje slatkasti. Naše su žabe odlične!
Jedu se ovdje pohani žablji kraci, bruskete s dimljenom pastrvom i goranska juha od gljiva. Cijena je žabljim kracima 60 kuna.
– Naš je restoran ipak u Gorskom kotaru, na meniju nema ćevapa, pizze i pljeskavica. Tu se jede divljač. Jelenovina, veprovina, medvjedovina...
Što ide u medvjeđi gulaš?
– Medvjeđi but i plećka, umak od vrganja, ali i šumsko voće, borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode koje beremo u Begovu Razdolju, naselju na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Imamo i lovačku paštetu, ali i divlji krumpir. Mladi krumpir koji se peče pod ljuskom. Ne guli se. Kora je zdrava jer je krumpir domaći.
Imaju i sjajan orzotto s dimljenom pastrvom porilukom i pestom od rikole te odličnu janjeću koljenicu s pečenim povrćem. Eva u Gorskom raju je mjesto u kojem se isplati stati.