DOC. DR. SC. MARIO ŠEKERIJA, VODITELJ REGISTRA ZA RAK:

Imamo 170 tisuća osoba s dijagnozom zloćudne bolesti

rak
Shutterstock
26.05.2023.
u 14:27

I kod žena i kod muškaraca najčešće je dijagnosticiran kolorektalni karcinom

Jedna od tri osobe u Hrvatskoj tijekom života dobit će dijagnozu nekog od oblika raka. Rak je stvarnost i svakodnevica brojnim obiteljima. A prema trenutačnim projekcijama, tako će biti i nadalje. Rečenica kojom smo započeli ovaj tekst nije pala s neba. Baš kao što nisu ni druge brojke. Ma koliko nezahvalno bilo ijednu bolest, a kamoli ovako tešku poput raka pratiti brojkama, one su iznimno bitne. Jer pokazuju gdje smo s ovim bolestima, što činimo dobro, a što se i gdje treba mijenjati. Pokazuju i što možemo očekivati. Posebno u kombinaciji s drugim podacima, drugim brojkama. Poput onih o rizičnim faktorima. A tu smo, nažalost, "prvaci". Bilo po pitanju pušenja, debljine... s rizičnim faktorima u kombinaciji sa starenjem stanovništva ne stojimo dobro. Ali s brojkama treba i znati; tumačiti ih i stvarati potom učinkovite mjere i politike. Ako itko zna s ovim brojkama, onda je to doc. dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Registar je osnovan još 1959. godine, a od 1994. član je Međunarodne udruge registara za rak u francuskom Lyonu.

Napretkom dijagnostike i liječenja godišnje se smrtnost od raka smanjuje za dva posto

– Javnozdravstveni teret raka tipično procjenjujemo incidencijom bolesti (brojem i stopom novootkrivenih slučajeva u godinu dana), na temelju podataka registara za rak. Međutim, prevalencija raka, epidemiološka mjera kojom mjerimo koliki udio populacije u nekom trenutku ima ili je nekad u životu bolovao od raka, postaje sve važnija. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 170 tisuća osoba kojima je nekad u životu bila postavljena dijagnoza zloćudne bolesti. Ovaj se broj zadnjih desetljeća drastično povećava. Procjenjuje se da je 2000. u Hrvatskoj s dijagnozom raka živjelo oko 70 tisuća osoba, a 2010. oko 127 tisuća. Nakon završetka pandemije očekujemo da će se ovaj broj znatno povećati u idućim godinama – objašnjava doc. Šekerija.

Preživljenje raste za mnoga sijela. Napredak dijagnostike i liječenja doveo je do smanjenja smrtnosti i, objašnjava, sve većeg broja osoba koje nakon dijagnoze raka prežive dugi niz godina. Ti ljudi imaju različite potrebe u ovisnosti od vremena proteklog od dijagnoze raka i drugih okolnosti te je njihov put kroz daljnji život (ono što se u engleskoj literaturi zove "survivorship") potrebno staviti u fokus, objašnjava doc. Šekerija.

Najviše je umrlih od raka pluća

U 2021. godini od raka je umrlo (invazivni oblici raka bez nemelanomskog raka kože) 13.206 osoba, 7585 muškaraca i 5621 žena. Kod muškaraca najčešći uzrok smrti bili su rak pluća (1899), rak debelog i završnog crijeva (1281) i rak prostate (805), a kod žena rak pluća (915), rak debelog i završnog crijeva (836) i rak dojke (711).

Također, u Hrvatskoj se smanjuje smrtnost od raka. Doc. Šekerija konkretno navodi da se u posljednjih pet godina prosječno godišnje smrtnost od raka smanjuje za dva posto.

– Pad je posebno izražen kod raka dojke te u istom razdoblju iznosi čak sedam posto godišnje. Smrtnost od raka prostate također je u padu, oko 0,7 posto godišnje, dok je smrtnost od raka debelog i završnog crijeva još uvijek stabilna – navodi voditelj Registra za rak.

Podaci Eurostata za 2020. godinu i dalje pokazuju da je Hrvatska na drugom mjestu, iza Mađarske, po smrtnosti od raka. No pokazuju i jasan pad smrtnosti te smanjivanje razlika u odnosu na druge zemlje. Najčešće dijagnosticiran rak kod oba spola u 2020. godini bio je kolorektalni karcinom.

Sredinom 90-ih rak je bio uzrok oko 20 posto svih smrtnih slučajeva, a taj je postotak narastao na više od 25 posto u posljednjih 10 godina te se vratio na 22 posto u 2021. Iako je udio malignih bolesti u ukupnoj stopi smrtnosti bio u porastu (do 2020. od kad je u padu zbog COVID-19), standardizirana stopa smrtnosti od raka je u padu koji se nastavlja i u 2020. i 2021. godini. No mortalitet je još uvijek među višima u EU.

Podaci petogodišnjeg preživljenja od nekih vrsta raka u Hrvatskoj, za osobe kojima je dijagnoza postavljena između 2000. i 2014., objavljeni su u međunarodnom istraživanju o preživljenju CONCORD-3. U tijeku je CONCORD-4, istraživanje koje će pratiti preživljenje osoba dijagnosticiranih do 2019. godine.

Prema preliminarnim izračunima, preživljenje bolesnika koji su bili dijagnosticirani od 2012. do 2016. godine i praćeni do kraja 2021. godine u Hrvatskoj je u porastu u odnosu na podatke iz CONCORD-3 istraživanja, zaključuje doc. Šekerija.

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije