Jeste li se ikad zapitali kako napraviti nutritivno bogat obrok za malo novaca? Iako u ovo zimsko doba cijene povrća dosežu cijene mesa, ipak se mogu naći zdrave, a jeftine namirnice s kojima ćete lako napraviti obrok za četveročlanu obitelj i ostati unutar budžeta od 50 kuna.
Quiche od poriluka
Poriluk je namirnica koju u ovo zimsko vrijeme svakako ne biste trebali zaobilaziti, a možete ga kupiti već od 15 kuna po kilogramu, ovisno o ponudi. Za ovo jelo potrebna su vam dva poriluka, tijesto za pite (ako ga nećete raditi sami), slatko i kiselo vrhnje, jaje. Poriluk kratko pirjajte i ostavite da se hladite. Tijesto posložite u okruglu posudu za pečenje, probušite ga vilicom na više mjesta. Pripremite smjesu od jaja, slatkog i kiselog vrhnja, malo posolite i promiješajte. Dodajte ohlađeni poriluk u smjesu i sve zajedno promiješajte. Izlijte na tijesto i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata. Iprobajte je li gotovo, a ako je potrebno produljite vrijeme pečenja za još desetak minuta. Servirajte hladno ili vruće.
Kupus
Kupus je vrlo izdašna namirnica i nezamjenjiva u zimskim mjesecima. Svježi kupus sadrži 3-50 mg C vitamina, a cijena mu rijetko prelazi šest kuna po kilogramu. Svježi kupus možete pripremiti na više načina. Kupus sa suhim mesom Kupus operite i bacite vanjske listove. Izrežite na trakice i pirjajte na luku s malo ulja i komadima slanine. Dodajte sol papar ,vegetu po želji, peršin i češnjak, mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Miješajte dok kupus ne pusti svoju tekućinu. Možete dodati i nekoliko nasjeckanih krumpira. Uz ovako pripremljen kupus odlično će "sjesti" suho meso čija je cijena otprilike oko 30-ak kuna po kilogramu.
Zapečeni kupus s mesnim okruglicama
Pirjani kupus kao i u prethodnom receptu, možete zapeći u pećnici s okruglicama od mljevenog mesa. Kupus stavite u vatrostalnu zdjelu, zalijte temeljecem ili vodom. Posložite mesne okruglice i stavite peći. Jednom okrenite okruglice da se ispeku i s donje strane. Možete poslužiti uz pire ili restani krumpir. Kupus u varivu U loncu pirjajte luk, dodajte mrkvu na kolutiće, kupus koji ste narezali na trakice i oko pola kilograma mesa po želji te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu. Dodajte krumpir i kuhajte dok ne omekša.
Grah
Grah je jedna od jako zdravih namirnica koja se tradicionalno priprema u hladnim zimskim mjesecima. S jednim kilogramom graha možete napraviti puni lonac, a po želji možete dodati kiselu repu, ribani kiseli kupus, makarone, kobasice ili suho meso.
Zapečeni grah
Grah na ovakav način možete jednostavno i brzo pripremiti. Poslužite se grahom iz konzerve. Na vrućem ulju pirjajte luk. Dodajte kuhano suho meso po želji, posolite i popržite. Zatim dodajte i crvenu mljevenu papriku, lovorov list, sok od rajčice, sitno sjeckani ili zgnječeni češnjak i žlicu brašna. Dobro promiješajte i dodajte grah. Dolijte malo vode i pustite da proključa. Zatim sve prebacite u vatrostalnu zdjelu i pecite oko 25 minuta.
Tjestenina
Tjesteninu možete pripremati na mnoštvo načina. Ako ste u prilici napravite sami svoju tjesteninu uz dodatke špinata, mrkve i neke druge kombinacije, a možete je preliti umakom od rajčice, tune, bosiljka, zamiješati s jajima i slaninom ili pak zapeći u pećnici sa sirom i vrhnjem.
Žganci ili kukuruzna krupica
Žgance uvijek možete pripremiti kao prilog jelima, zdravi su i izdašni, a možete ih spremiti kao glavno jelo. Zapržite luk, posebno ukuhajte žgance s malo ribanog parmezana i maslaca. Možete dodati i komadiće slanine koju ste popržili s lukom ili kolutiće kobasice. Gotove žgance stavite u posudu za serviranje, prelijte prženim lukom i poslužite uz kiselo vrhnje.
Pogledajte i video Cheesecake od samo tri sastojka
dobar ručak za četveročlanu obitelj se može napraviti i za 15 kn