Pokladno vrijeme nezamislivo je bez hrskavih kroštula, a kako ni ove godine nećemo uživati u bučnim karnevalskim feštama, ne preostaje vam ništa drugo nego da zasučete rukave i primite se posla. Ako ih dosad niste pripremali, ne brinite, lakše je nego što vam se čini!
Kroštule (fanjki)
Sastojci:
200 g brašna
3 žumanjka
1 žlica šećera
1 žlica rakije (travarice ili po želji)
1 žlica vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
šećer u prahu
ulje za prženje
Priprema:
Prvo obavezno prosijte brašno. Pjenasto izmiksajte žumanjke s malo soli. U brašno dodajte žumanjke, šećer, vrhnje i rakiju te umijesite čvrsto tijesto. Prekrijte ga krpom i ostavite da stoji od pola sata do sat vremena, zatim ga tanko razvaljajte. Režite duguljaste trakice pomoću ukrasnog kotačića s rebrastim rubom pa svaki komad uzdužno razrežite po sredini. Da biste dobili karakterističan oblik kroštula lijevu stranu tijesta provucite ispod proreza i lagano je izvucite. Oblikovane kroštule ostavite pokrivene krpom da odmore petnaestak minuta prije prženja. Kroštule pržite u dubokom, vrućem ulju. Vruće kroštule pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.