Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlično!

Iskusni kulinarski znalac Veljko Barbieri donosi recept za murinu od milijun kuna

Veljko Barbieri
Igor Čagalj/PIXSELL
06.09.2021.
u 16:30

Murina je vrlo ratoborna riba. Njezin ugriz je bolan, premda nema otrovnih žlijezda, već je otrovna sluz koja se cijedi iz njezinih usta

Prije nekoliko dana neki su naši dnevnici i portali objavili sentimentalni memento pod podnaslovom „Što danas radi Krešo Lilić koji je u „Milijunašu“ izgubio milijun kuna?“. Ništa neobično s obzirom na razinu na kojoj je većina naših medija, no vrlo važno s obzirom na to da se pitanje odnosilo na murinu, zmijoliku ribu o kojoj je u ovim Gastronomskim bajkama nedavno već bilo riječi. Naime, posljednje pitanje za milijun kuna glasilo je : Koje je latinsko ime za murinu: mulo mulo, sulio sulio, huso huso ili haso haso? Krešo nije znao odgovor i tako je otišao, umjesto s milijunom, s 32. tisuće kuna.

Preukusan kolač, a gotov za pola sata: Nadina rapsodija hit je na Dolcu, evo recepta!

Veljko Barbieri
1/2

Na žalost i danas ovaj skromni vlasnik malog street food kioska u kojem nudi i plodove mora pod Paškim mostom ne zna da je bio zaveden netočnim pitanjem urednika tadašnjeg „Milijunaša“ budući da su članovi žirija, neki od njih i akademici, postavili krivo i u ihtiološkom i biološkom smislu promašeno pitanje. Naime, po njima bi pravi odgovor na koji nesuđeni milijunaš nije odgovorio bio huso huso, što je inače latinsko biološko ime za jesetru, a ne za murinu, budući da se ona i u povijesnim spisima, primjerice kod helenskog gastronoma Linkeja, naziva grčki muraina, a prema Pliniju, kad razmatra podvodni svijet, latinski muraena, kako je imenuje i Vojimir Vinja u svom znanstvenom remek-djelu „Jadranska fauna – etimološka struktura naziva“. Ne treba ni naglašavati da mnogi zaljubljenici u podmorski svijet znaju kako su naši nazivi riba uglavnom romano-helenskog podrijetla, budući da su ih tek pridošli Hrvati prihvatili jer svojih nisu imali. Tako je škarpina grčko-latinski skorpaina, šarag je sargos, ugor gungros, salpa salpe, srdela sarda, da dalje ne nabrajamo. No ipak ponovimo, murina je muraina ili muraena.

No ova, osim u srednjodalmatinskom arhipelagu i našoj južnoj obali, rijetka riba od koje kod nas pripremaju nisku izvornih i starih jela, nosi staro ime zajedničko cijelom Sredozemlju. To je doista ona mitska zmijolika vrsta, imena nastalog od prastarog mediteranskog ihtioma koji, čini se, izravno dugujemo legendama koje su od murine učinile gotovo mitsko biće. Jer sve je kod murine oduvijek obavijeno legendom. Atenej i Elijan tvrde da njezin ugriz može biti smrtonosan budući da je začeta od ljutice, a naše predaje govore da mužjak zmije riga otrov prije negoli će oploditi murinu. Strašne priče o zlokobnoj murini nastavile su se i u srednjem vijeku, a od tada, točnije 1395., potječe anonimni francuski putopis o istočnoj jadranskoj obali, u kojemu pisac bilježi kako su „u tim dalmatinskim krajevima murine pustošile obalu i otoke, a jedini spas stanovništvo nalazi u paljenju svijeća u crkvama kamo se murine, kako vjeruju, nisu usudile ući, bojeći se Krista.“ Ipak, mora se priznati da su priče o strašnoj murini donekle utemeljene. Naime, murina je vrlo ratoborna riba. Ujed joj je strahovito bolan, premda nema otrovnih žlijezda, već je otrovna sluz koja se cijedi iz njezinih usta.

Ipak, ma koliko bila strašna, toliko je ta riba omiljena među sladokuscima. U vlastitoj koži pekli su je još od antike, a razni brujeti, popare i lešade naprosto nemaju pravi okus bez njezina mesa. Strašne su dakle murine od milijun kuna koje zavode nesuđene milijunaše, poput skromnog ugostitelja Kreše Lilića, koji pod Paškim mostom nije ni slutio da je izgubio jackpot zaveden netočnim pitanjem ili su pak te zmijolike ribe iz legendi, skinuvši kožu, pred par naših jadnih medija i portala „ipak pokazale previše“!

Frigana murinina koža
Ogulite murinu od oko 2 kg, pa joj oštrim nožem izrežite kožu na duže trake debljine oko 2 cm. Potom trake dobro uvaljajte u mješavinu brašna, soli i papra, pa pecite u dubokoj masnoći dok se većina masti s kože ne otopi, a trake postanu hruskave. Bolje ih je služiti odmah, ali ukusne su i hladne.

Rezanci na brujetinu
Na 1 l šalše od pomidora u kojoj ste ukuhali nešto više kapule položite ½ kg sitnijih komada potrbušnice očišćene murine, te po 1 očišćenog manjeg brancina Cromaris od 20 dag, također izrezanog na manje ploške. Posolite, popaprite, ubacite manji list lovora i kuhajte dok se sve ne prožme, podlijevajući stalno s ½ l bijelog vina. Kad riba omekša, a brujetin se ugusti, služite s ½ kg skuhanih i procijeđenih zelenih rezanaca.

Crna popara od murine i brancina
Na 1 dl maslinova ulja zastaklite ¾ kg kapule i 6 zgnječenih češnjeva češnjaka. Tada dodajte očišćene i poprečno izrezane komade murine i brancina Cromaris (po 1/2 kg od svake ribe), malo sve obrašnite, posolite i popaprite te zalijte s 2 dl crnog vina i kuhajte na laganoj vatri, stalno oprezno podlijevajući gustim ribljim temeljcem i 1 dl prošeka dok ne dobijete gotovo ljepljivu poparu. Tada skinite s vatre i ostavite da se još stisne. Služite s prilogom vruće ili hladno.

Najapsurdnija pitanja o Hrvatima: "Zašto jedete toliko kruha", "Ne spavaju li ljudi ovdje na žitu?"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije