Znanstvenici su analizirali DNK kave i zaključili da je ono zbog čega je ljudi toliko vole, kofein, zapravo genetski hir i nema nikakve veze s kofeinom u čokoladi ili čaju.
"To je slučajnost zamrznuta u prostoru, najvjerojatnije pod utjecajem prirodne selekcije", izjavio je biolog Victor Albert sa Sveučilišta Buffalo.
Albert i 60 njegovih kolega iz cijelog svijeta mapirali su gene kave, a rezultati su objavljeni u časopisu Science, piše CBS News.
Foto: Thinkstock
Otkriveno je da se kofein razvio odvojeno u kavi, čaju i čokoladi s obzirom na to da se nalazi u različitim genima te u različitim dijelovima genoma biljaka.
Kad je jednom kava mutirala i dobila kofein, ne samo u zrnu, već i u lišću u kojem je zapravo još prisutniji, ispostavilo se da je to odlično za biljku, pojašnjava Albert i dodaje da razne bube ne napadaju lišće kave jer ne vole kofein, za razliku od primjerice, pčela, koje ga obožavaju.
>>Provjerite pijete li previše kave. Ovisnici o kofeinu imaju veći rizik od dijabetesa
>>Kava – spavanac: Najefikasniji lijek protiv umora!
Ovaj je slučajni novinar zamrznut u članku, najvjerojatnije pod utjecajem prirodne selekcije... Ispostavilo se da je Večernji odlično mjesto za njega, jer dobije plaću i bez izraženog talenta.