Pet vrhunskih kuhara putuju svijetom i u svakoj zemlji u kojoj se zaustave pripreme dva najbolja, najpoznatija, najukusnija jela... To je peta sezona zanimljivog serijala 24kitchena “Kuhanje bez granica”, koja kreće 19. srpnja.
Prilika je to za brojne ljubitelje egzotičnih i neobičnih okusa da iskušaju nove recepte, to više što ljeti svi imaju više vremena i za gastroeksperimente. Tvorci serijala kažu da je recepte lako ponoviti u vlastitom domu, da ih je lako slijediti prema uputama vrhunskih kuhara, ali i da u njih idu namirnice koje se lako mogu nabaviti. U ovom se serijalu “Kuhanje bez granica” bavi talijanskom, francuskom, američkom i azijskom kuhinjom, a o kakvim se delicijama radi, provjerite u ova dva originalna recepta koja stižu ravno iz ovog serijala.
Evo i recepti iz serijala:
TELEĆI JEZIK U UMAKU OD MADEIRE - FRANCUSKA KUHINJA
kuha Estee Strooker
Za 6 osoba, oko 3 sata
Sastojci
150 g soli
3 litre vode
1 teleći jezik
2 glavice luka
2 stabljike celera
2 velike mrkve
2 češnja češnjaka
Umak od madeire
1 glavica luka
1 mala mrkva
100 g šampinjona
80 g maslaca
2 žlice paste od rajčice
3 žlice brašna
200 ml suhog bijelog vina
1 grančica timijana
2 grančice peršina ravnog lista
1 lovorov list
temeljac od jezika
Mahunarke
150 g mahuna kuhanih al dente
150 g kuhanog očišćenog boba
150 g kuhanoga bijeloga graha
maslinovo ulje
Priprema
Teleći jezik
Otopite 150 g soli u 3 litre vode i u to stavite jezik. Poklopite i ostavite u hladnjaku 10 sati. Jezik izvadite iz slane vode i na sat vremena stavite ga u posudu s čistom vodom da izađe sol. Narežite luk, celer, mrkvu i češnjak na veće komade i stavite u lonac, zajedno s jezikom. Dodajte toliko vode koliko je potrebno da jezik bude prekriven. Pustite neka proključa i redovito uklanjajte pjenu. Neka se kuha na laganoj vatri najmanje sat i pol. Maknite lonac s vatre i pustite da jezik odstoji u vodi još 20 minuta. Procijedite temeljac i sačuvajte ga za umak. Odstranite kožu s jezika.
Umak od madeire
Luk ogulite i nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na komadiće. Narežite šampinjone na komadiće. U loncu zagrijte 60 g maslaca te popržite mrkvu, luk i šampinjone tako da budu smeđi. Dodajte pastu od rajčice te je kratko popržite. Dodajte brašno, dobro promiješajte i na laganoj vatri pustite da zapržak dobije zlatnožutu boju. Neka se malo ohladi. Uz miješanje postupno dodajte bijelo vino. Otkinite listove timijana i nasjeckajte peršinov list. Uz miješanje zapršku dodajte 700 ml goveđeg temeljca. Umiješajte peršinov list, timijan i lovorov list. Pustite neka proključa i na laganoj vatri kuhajte 25 minuta. S vremena na vrijeme odstranite masnoće. Redovito miješajte. Procijedite umak i žlicom dobro istisnite sve sokove. Zatim ponovno pustite da umak prokuha. Neka se kuha još 10 minuta i povremeno dodajte još malo temeljca. Cjedilo obložite čistom krpom i procijedite umak iznad lonca (propasirajte ga).
Neka se umak ukuha na 200 ml. Dodajte madeiru i kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta. Prije posluživanja možete dodati još komad maslaca i pjenjačom ga umutiti u umak tako da se umak još malo zgusne i posjaji.
Mahunarke
Prije posluživanja mahunarke zagrijte u tavi na malo maslinova ulja.
Posluživanje
Jezik poslužite narezan na kriške na postelji od mahunarki. Prelijte ga umakom od madeire.
BALA BALA - AZIJSKA KUHINJA
kuha Danny Jansen
Za 4 osobe, 40 min
Sastojci:
1 crvena paprika
pola poriluka
1 glavica luka
100 g kineskoga kupusa
100 g kupusa
100 g klica graha
pola stručka celerova lista
Smjesa
2 češnja češnjaka
4 žlice brašna s praškom za pecivo
3 žlice rižina brašna
2 žlice kukuruznoga škroba
malo vode
2 jaja
1 povrtna kocka
1 žlica mljevenog korijandra
malo sezamova ulja
suncokretovo ulje za prženje
sol
Priprema:
Mješavina od povrća
Papriku prepolovite, odstranite sjemenke i narežite na dijagonalne komade. Poriluk narežite na trakice. Luk ogulite i narežite u obliku polukrugova. Kineski kupus i kupus narežite na komadiće. Nasjeckajte celer. Pomiješajte sve povrće, celer i klice graha.
Smjesa
Češnjak ogulite te ga protisnite ili nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, rižino brašno i kukuruzni škrob. Dodajte malo vode, jaja i češnjak te miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu (gustoće kao smjesa za palačinke). Možete dodati još malo vode ako je potrebno. U smjesu razmrvite povrtnu kocku. Umiješajte mljeveni korijandar i sezamovo ulje. Na kraju umiješajte mješavinu od povrća.
Prženje
Suncokretovo ulje zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. U vruće ulje oprezno stavljajte po jednu žlicu smjese. Pržite smjesu 3-5 minuta tako da bala bala budu zlatnosmeđe boje te ih ocijedite na kuhinjskom papiru. Malo posolite.