Pastrnjak je biljka nalik peršinu (ili bijeloj mrkvi) koja se u prehrani koristi i kao povrće i kao začin. Lako se uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, a često se u prirodi nalazi i samonikli pastrnjak. Svi njegovi dijelovi; bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi; imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.
Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?
Nutricionisti ga smatraju korisnim jer osim uobičajenih spojeva pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, poput npr. poliacetilena za koje su austrijski znanstvenici dokazali da imaju antikancerogeni učinak u kulturama stanica.
Osim toga, pastrnjak je dobro uključiti u svakodnevnu prehranu jer poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i može spriječiti oštećenja krvnih stanica i žila, bogat je topivim vlaknima i jača imunološki sustav, a zbog vlakana pomaže i u mršavljenju i sadrži jako malo kalorija.
Kuhani pastrnjak
- Ako ga ogulite kao mrkvu, uklonit ćete mu najukusnije dijelove pa ga radije dobro izribajte četkom za povrće pod tekućom vodom. i odrežite mu krajeve.
- Očistite kožu, nasjeckajte i kuhajte 10-ak minuta ili dok ne omekša. Vilicom ili gnječilicom za krumpir grubo zgnječite komade pastrnjaka. Možete ga začiniti maslacem i vrhnjem, kako biste i krumpir za pire.
Pečeni pastrnjak
Poput mrkve i drugog korjenastog povrća, pastrnjak postaje slađi kada se peče u pećnici na visokoj temperaturi. Prirodni šećeri mu se malo karameliziraju, što mu daje i hrskavost.
- Zagrijte pećnicu na 200°C
- Očistite kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Nemojte guliti. Odrežite krajeve svakog pastrnjaka. Izrežite na komade.
- Pomiješajte komadiće pastrnjaka s malo maslinovog, soli i paprom ili mješavinom začina po želji. Složite na obrubljen lim za pečenje.
- Pecite u pećnici 20 do 25 minuta, ili dok najveći komadi ne omekšaju na vilici.
- Pastrnjak možete peći sam ili s drugim korjenastim povrćem, samo pazite da su komadi jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.
Pirjani pastrnjak
- Zagrijte maslinovo u srednjoj velikoj tavi i na srednje jakoj vatri.
- Očistite vanjsku kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Ne gulite. Odrežite im krajeve i izrežite pastrnjak na komade ili na tanke trakice (šibice).
- Dodajte komadiće pastrnjaka u tavu. Kuhajte pet do deset minuta povremeno miješajući, dok komadi ne omekšaju na vilici. Začinite solju i paprom.
- Za više okusa možete dodati svježe začinsko bilje, poput ružmarina ili timijana, direktno u tavu kada dodate i komadiće pastrnjaka. Zalijte otopljenim maslacem i poslužite. Dobar tek!
Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤